Maandenlang hebben ze stil moeten zitten, maar sinds kort zijn ze weer te bewonderen: Philharmonie Zuidnederland mag haar muziek weer laten horen. Op woensdag 30 september spelen de muzikanten een stuk over de chaos van corona. Hier komen wel de nodige maatregelen bij kijken. Er zal namelijk maar een publiek van maximaal dertig man zitten, wat veel minder is dan normaal. Ook zal het orkest met minder artiesten moeten spelen om die anderhalve meter te waarborgen.

Een andere maatregel is dat de artiesten op hun eigen ‘eilandje’ moeten spelen. “Normaal gesproken zitten we als violisten aan een lessenaar, dus dan zit je heel dicht bij elkaar en je voelt gewoon aan wat de ander gaat doen. Dat is eigenlijk heel belangrijk om goed samen te kunnen spelen en om het moment te kunnen pakken wat er op die avond gebeurt tijdens het concert”, vertelt violiste Caecilia van Peursem.

Hoewel de muzikanten dus een zware tijd achter de rug hebben, is het er niet veel makkelijker op geworden. “Wij kunnen als musici niet maandenlang stoppen, wij moeten doorstuderen. Dat is net als met sport: als je twee maanden niet traint, dan verlies je spierkracht en conditie en dat is voor ons niet anders. Wij moeten zelf dus manieren vinden om dat op peil te houden”, geeft fluitist Angela Stone aan.