Iedereen is bekend met de Olympische Spelen. Wegens alle corona omstandigheden gaan de spelen in Tokio dit jaar niet door.  Over het algemeen zijn alle sporten van de Olympische Spelen bekend, maar hier is een lijstje van 8 bizarre sporten die ooit een officiële sport van de Olympische Spelen waren.

 

  1. Duiven schieten

Parijs, het jaar van de zomerspelen van 1900. De Belgische topschutter Leon de Lunden schoot 21 duiven uit de lucht. Hiermee werd hij Olympisch kampioen en tot op de dag van vandaag is hij nooit meer verslagen. Het publiek vond de sport toch wat de gruwelijk dus na de zomerspelen werden de levende duiven vervangen door klei.

  1. Hindernis-zwemmen

Wederom bij de zomerspelen van 1900 in Parijs. De Australiër Fred Lane heeft zwemmend door de Seine een hindernisbaan afgelegd. Hij moest over een paal klimmen, lopen over een rij met roeiboten en vervolgens zwom hij onder een aantal boten door. Hij kwam als eerste over de finish en ging er vandoor met goud. Helaas is het hierna nooit meer gespeeld.

  1. Touwtrekken

Het touwtrekken werd voor het eerst gehouden tijdens de Olympische Spelen van 1900 in Parijs en vond plaats in zes verschillende Spelen als onderdeel van de bredere reeks atletiekevenementen. Winnaars waren onder meer multinationale teams: een Deens en Zweeds team won in 1900 en een Duits en Zwitsers team won in 1904. Touwtrekken stond van 1900 tot en met 1920 vijfmaal op het programma van de Olympische Spelen. De succesvolste medaillewinnaars in het touwtrekken zijn de Britten.

  1. Hoogspringen uit stand

Het spelletje heet standing high jump en is zo simpel als het klinkt. Vanuit stand proberen over een lat te springen. Ray Ewry, een Amerikaan die in zijn jeugd aan polio leed en in rolstoel zat, won drie keer goud. Het record van Ray staat op 1,65 m. Standing high jump was een onderdeel van atletiek en werd gespeeld van 1900 tot en met 1912.

  1. Croquet

Croquet kwam slechts één keer voor tijdens de Olympische zomerspelen van 1900 in Parijs, als officiële sport. Medailles werden uitgereikt voor zowel de individuele eenbal als de tweebalcompetitie voor heren. Alle zes medailles voor individuele deelnemers werden gewonnen door Frankrijk, net als het goud in het dubbel spel. De wedstrijd was ook het eerste Olympische evenement waaraan vrouwen deelnamen.

  1. Jeu de Paume

Jeu de Paume, wat “spel van de palm” betekent, verscheen voor het eerst in 1908 in Londen. De Franse sport wordt beschouwd als een vroege voorouder van tennis en werd oorspronkelijk gespeeld met de palm van de hand in plaats van een racket. In 1908 werd er gespeeld met zware houten rackets en ballen met kurk, waardoor ze maar heel weinig stuiteren. De Amerikaan Jay Gould won de gouden medaille ,  terwijl concurrenten uit Groot-Brittannië zowel het zilver als het brons wonnen.

  1. Pelota

Pelota is een supersnel spel waarbij een bal van een muur wordt gegooid en gevangen met een gebogen mand of ander gereedschap. Net als bij croquet en cricket, was pelota, slechts een officiële Olympische sport tijdens de Spelen van Parijs in 1900. De enige toegekende medailles waren een gouden medaille gewonnen door een tweemansploeg uit Spanje en een zilveren uitgereikt aan een tweemansploeg uit Frankrijk. Op de Olympische Spelen van 1992, gehouden in Barcelona, ​​was pelota te zien als demonstratiesport.

  1. Luchtvaart

De Zwitser Hermann Schreiber voelde zich waarschijnlijk redelijk goed over zijn kansen op een gouden medaille voordat hij aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn deelnam aan de luchtvaart. Hij was tenslotte de enige deelnemer. Bij het evenement werd een zweefvliegtuig gelanceerd vanaf een bungee. Hoewel het werd beschouwd als een demonstratiesport en niet als een medaillekampioen, keurde het Internationaal Olympisch Comité het evenement goed voor de Olympische Spelen van 1940 die gepland waren in Tokio. Omdat door de Tweede Wereldoorlog de Spelen niet doorgingen, is Schreiber nog steeds de enige luchtvaartdeelnemer aan de Olympische Spelen.