Minister Van Engelshoven van Onderwijs vindt dat er geen reden is om een mondkapje dringend te adviseren binnen het hoger onderwijs, omdat de anderhalve meter afstand vaak goed te bewaren is. De hogescholen in Noord-Brabant zijn het hiermee eens, maar adviseren in sommige gevallen wel mondkapjes voor studenten.

Serge Mouthaan, senior adviseur Communicatie en Reputatie bij de Avans Hogeschool, vertelt dat de afstand binnen de schoolgebouwen goed bewaard kan worden. In de wandelgangen en in aula’s hoeven de studenten dan ook geen mondmasker te dragen. Wanneer de anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden, worden mondkapjes wel aangeraden. “De studenten van fysiotherapie en verpleegkunde wordt dit wel geadviseerd. Zij kunnen de afstand vaak niet bewaren tijdens het beoefenen van hun toekomstige vak”, meldt hij. Hetzelfde advies geldt voor studenten en docenten die onderling geen afstand kunnen houden.

Veilige omgeving

Fontys Hogescholen maakt geen onderscheid in studies. Vanuit de school wordt het aan alle studenten geadviseerd. “In het gebouw is er wel degelijk genoeg ruimte om afstand te bewaren. Dit komt mede doordat de studenten zoveel mogelijk thuis werken en het binnen de school een stuk rustiger is. Toch merken we dat studenten het lastig vinden wanneer zij weer op school zijn”, vertelt Erwin Hoeks, Consultant Pers en PR bij Fontys. “We vinden het belangrijk dat onze studenten zich in een veilige omgeving bevinden. Daarom geven we het advies om een mondmasker te dragen”, aldus Hoeks.