De coronacijfers nemen weer toe en er dreigt een tweede golf aan te komen. Alleen al afgelopen week werden er bij het RIVM 19,326 mensen positief getest op het virus en dit cijfer zal hoogstwaarschijnlijk nog verder oplopen. Wat voor gevolgen heeft een tweede uitbraak voor de zorg?

 

Huisarts Kaspar Mees, werkzaam bij de huisartsenpraktijk op de Conservatoriumlaan in Tilburg, denkt echter dat de drukte voor hem en zijn praktijk wel zal meevallen. Hij vertelt dat het meevalt hoeveel corona gerelateerde afspraken er zijn bij hun. ‘’Als mensen coronapositief zijn getest hebben ze niet per se reden om hier te komen. ‘’Ze zijn positief getest, zitten tien tot veertien dagen thuis in quarantaine en wachten tot ze weer naar buiten mogen.’’

De huisartsenpraktijk lijkt bijna een coronavrije zone. ‘’Het is bij ons niet heel veel gedoe geweest. We nemen af en toe een test af bij mensen en zien op dat gebied verder geen patiënten op dit moment.’’

Ook hangt de drukte vooral af van hoe de bevolking omgaat met de ingestelde maatregelen. Meneer Mees vertelt dat, mocht het niet goed gaan, het dan wel iets drukker zal worden op de praktijk, maar niet heel veel drukker dan dat ze het nu hebben.

Wel hoopt hij dat de situatie niet weer wordt zoals die was na de eerste uitbraak. Dat zorgt volgens huisarts Mees vooral voor veel gedoe. ‘’Je wilt niet dat het weer allesoverheersend wordt. In maart/april moesten wij zoveel aanpassen aan hoe de situatie toen was dat je alles zwart-wit zag. Het was wél corona gerelateerde zorg of niet corona gerelateerde zorg en dat mocht elkaar vooral niet raken want dan krijg je weer allerlei gedoe over hoe je je praktijk schoonhoudt.’’