Je wordt er de laatste tijd waarschijnlijk vaak mee geconfronteerd: we bewegen niet genoeg. Nu we thuis werken gaan we niet meer op de fiets naar het werk en sommige sportverenigingen denken erover na om de deuren te sluiten. De hele dag zitten achter je laptop of pc is niet gezond. Maar wat als we in de slaapkamer actief zijn, geldt dat dan als sporten?

Volgens het voedingscentrum moet je per week minimaal 150 minuten matige of zware intensive inspanning verrichten. En met die oefeningen moet je er ook nog voor zorgen dat het je botten en spieren versterkt. Het voedingscentrum laat weten dat bij zwaar intensief bewegen je ademhaling omhoog gaat. Hijgen en puffen hoort hier ook bij. De voorbeelden die ze hier geven zijn hardlopen, wielrennen en sporten zoals hockey en voetbal.

Inspanning
Maar seks is ook een vorm van beweging waarbij je zwaarder gaat ademhalen, hijgen en soms zelfs puffen. Telt dit dan als sport? Seksuoloog Suzanne Reijnen vindt van niet. Ze vertelt dat het over het algemeen geen dusdanige inspanning is om het een sport te noemen. “Natuurlijk zijn er mensen die er een sport van maken, als je lenig bent kun je veel meer dan als je je nauwelijks kunt omdraaien. Het is per persoon verschillend.”

Intensiever standje
Volgens Seksuoloog Marloes de Jong kun je het wél als een sport zien. Ze legt uit dat er vier verschillende niveaus van inspanning zijn. “Seks valt eigenlijk onder matig intensieve inspanning, net als golven en fietsen. Maar door de tijdsduur valt het bij de internationale wetenschap onder lichte inspanning.” De Jong laat weten dat als je het langer kan volhouden en een intensiever standje gebruikt zoals staand, het wel als matige inspanning gezien kan worden.

Loading...

Loading…