De coronacrisis kan de druppel zijn voor problemen in een langdurige relatie bij jongeren. Het coronavirus heerst al een tijdje en ook onder de jongeren. Volgens het RIVM testen jongeren steeds vaker positief.

Relaties liggen volgens relatietherapeut Ferry van de Beek ingewikkeld in deze tijd. “Het coronavirus kan de druppel zijn voor jongeren die al langer met problemen rondlopen in hun relatie.” Volgens hem kunnen jongeren nu sneller geprikkeld worden, waardoor ze zich ook sneller gestrest voelen. “Door het coronavirus kan het stressniveau omhoog gaan in een relatie waardoor een irritatie of ruzie snel tot stand komt. Hierdoor kunnen partners sneller onbegrip tonen naar elkaar”, zegt de relatietherapeut. Een relatie is volgens Van de Beek een werkwoord. “Mensen zullen in deze tijd extra moeten werken aan hun relatie om deze te behouden.”

Quarantaine

Laura van Els moest samen met haar vriend in quarantaine doordat een huisgenoot positief was getest op het coronavirus. Ze woonden samen in een studentenhuis tijdens deze periode. “Het was soms ingewikkeld om samen in quarantaine te zitten, er ontstaan sneller irritaties als je op elkaars lip zit”, zegt ze. Volgens haar is het belangrijk om tijdens de quarantaine vooral je eigen ding te doen in een relatie. “Ik en mijn vriend probeerden zoveel mogelijk ons eigen ding te doen zodat er geen ruzies konden ontstaan.” Daarbij vindt Laura ook dat de quarantaine een boost kan geven aan de relatie. “Door de quarantaine leer je wel steeds beter de leuke en minder leuke kanten van elkaar kennen. Je kunt dan ook samen sterker uit deze periode komen”, aldus Laura.