Volgens minister Hoekstra van Financiën is het belangrijk dat consumenten met contant geld kunnen blijven betalen. Steeds meer studenten betalen liever met pin, wat ook de voorkeur heeft van winkeleigenaren. Hoekstra maakt zich er flinke zorgen over dat dit straks nog maar de enige optie is.

In een brief die de minister schijft aan de Tweede Kamer, vertelt hij dat het belangrijk is dat contant geld kan blijven dienen als betaalmiddel zodat de consument zelf kan kiezen hoe ze wil betalen. Volgens Hoekstra is er namelijk nog steeds een groep mensen die gebonden is aan contant geld. De minister heeft vernomen dat er consumenten zijn die met cash willen betalen maar dat die optie er op sommige plekken al niet meer is.

Steeds minder cash
In zijn brief vertelt de minister van Financiën dat voor de coronacrisis 97 procent van de winkels en horecagelegenheden nog cash aannamen. In een artikel van RTL Nieuws wordt geschreven dat in 2019 67 procent van de betalingen met de pinpas wordt gedaan. In 2018 was dit 63 procent. Er is dus een toename van het aantal betalingen met pin. Winkelier Hetty van Dommen van Casa Maria in Breda merkt dat sinds de coronacrisis meer mensen zijn gaan pinnen. Van Dommen is hier blij mee: “Als mensen pinnen hoef je minder handelingen te doen. Daarnaast is het afrekenen over en weer met contant geld niet even prettig nu met het coronavirus.” De optie om met cash te betalen is er in Casa Maria nog wel, maar pinnen wordt gestimuleerd.

Pinnende studenten
Voor studenten lijkt dit geen probleem te zijn. Ruim de meerderheid van de studenten geeft aan dat ze liever met pinpas betalen. Opvallend is dat er ook een aantal studenten zijn die sinds de coronacrisis liever met pin zijn gaan betalen. Student Journalistiek Kim van ’t Verlaat vertelt: “Voor corona betaalde ik graag met cash omdat je dan écht betaald, dat vind ik een fijn gevoel. Als je nu met cash betaalt kom je dichter bij de persoon waar je bij afrekent en raak je elkaar onverhoopt toch aan, risico op besmetting maakt het dus moeilijk om cash nog te stimuleren.”

Ook al geeft het grootste gedeelte van de studenten aan liever te pinnen, merken studenten wel dat ze met contant geld beter met hun centen omgaan: “Met contant geld heb ik het idee dat ik meer controle heb over mijn geld”, aldus Florine Tenge, student Verpleegkunde. Student Creative Business Ruby van Wilsum geeft aan dat het altijd handig is om nog wat cash achter de hand te hebben: “Dit komt van pas als je bijvoorbeeld de taxi moet pakken of tijdens het uitgaan.” Maar een enkele student betaald liever met contant geld.

Tekst gaat hieronder verder

Onderzoek
Er loopt nu een onderzoek naar de acceptatie van de verschillende betaalmiddelen door toonbankinstellingen vertelt Hoekstra in zijn brief. De uitslag van het onderzoek wordt begin november verwacht.

Link naar de brief van Minister Hoekstra:
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/10/01/beantwoording-kamervragen-over-het-met-contant-geld-kunnen-blijven-betalen-in-winkels