BREDA – Uit onderzoek blijkt dat op smartphones meer bacteriën zitten dan op bijvoorbeeld een toiletbril. In een tijd van corona is het belangrijk om veel spullen te ontsmetten. Ook in een supermarkt, waar onder andere de winkelwagens worden ontsmet.

 Martijn Geenen is teamleider bij Jumbo Foodmarkt in Breda en zegt dat het zeker nut heeft om de karren te ontsmetten. “Ik denk meer dat alle beetjes helpen. Als je een kar weg zet en die wordt het komende uur niet meer gebruikt, oké, dan vind ik het niet nodig omdat het virus niet zo lang kan overleven op die oppervlakten. Maar klanten meteen weer een kar gebruiken, vind ik het erg belangrijk dat wij die winkelwagen gelijk desinfecteren.

 Actief virus bestrijden

Geenen vertelt dat de Jumbo alles moet doen om het virus tegen te gaan: “Werknemers goed de handen te laten wassen, afstand houden, klanten actief aanspreken om afstand te houden en natuurlijk desinfecteren. Meer kunnen we niet doen denk ik. Ik geloof erin dat we op die manier de verspreiding, in ieder geval in onze winkel, kunnen bestrijden.”

Inzetten extra mensen

Maar ook de werknemers van de Jumbo zelf vinden het ontsmetten van de winkelwagens nut hebben. Jens Bakker is vakkenvuller en vertelt hierover: “Ontsmetten is sowieso altijd goed. Maar door het inzetten van extra mensen om de winkelwagens schoon te maken, maakt de Jumbo wel extra kosten. En dan ontstaan er problemen.”

“Daar zijn we wel een tijdje mee gestopt.” Zegt Martijn Geenen over het inzetten van extra mensen. “In de zomer stopten we daar even mee, omdat er versoepelende maatregelen waren ingesteld vanuit de overheid. Daarnaast gingen we ervan uit dat de klant verstandig genoeg was om zelf te desinfecteren. Nu zijn we weer begonnen omdat het verplicht werd en door de duidelijke stijging in het aantal besmettingen.”