De PKN(Protestantse Kerk Nederland) heeft PKN-gemeenten negatief geadviseerd over zingen in de dienst. Het advies luidt: Niet zingen in kerken in een risiciogebied  en anders onder zeer strikte voorwaarden. De PKN-gemeente in Tilburg volgt dit advies op, ondanks de waarde die zij en de gemeenteleden aan zingen hechten.  

 Volgens Abje van Andel, voorzitter van de kerkenraad van de Tilburgse kerkgemeenschap, is dit advies ook voor hen leidend. “Wij vinden het belangrijk dat de gemeenteleden op een verantwoorde manier naar de dienst kunnen, ook al kunnen wij helaas niet meer samen zingen. Voor ons is zingen een heel belangrijk onderdeel van de dienst, het is een geloofsuiting, vooral omdat we samen zingen. Maar omdat dit niet kan, proberen we de gemeenteleden tegemoet te komen door video’s te laten zien van eerder gezongen liederen.” 

 Verder staat volgens haar het kerkelijk leven ook onder druk. “Mensen kunnen elkaar niet meer na de kerk ontmoeten met een kopje koffie bijvoorbeeld. Het sociale aspect van de kerkdiensten is nu eigenlijk weg, en gemeenteleden missen dat enorm.”  

 Dr. ir Francesco Franchimon, een onderzoeker van de werkgroep ‘Zingen in de kerk’ vertelt hoe zingen kan leiden tot besmettingen. ”Het virus kan zich naast fysiek contact ook verspreiden door kleine druppeltjes die je uitademt. Als je zingt, produceer je veel meer druppeltjes dan wanneer je praat of ademt. Met de huidige besmettingscijfers adviseren wij kerken dus om er vanaf te zien. Als er dan toch gezongen wordt, dan het liefste maar een paar mensen op een podium bijvoorbeeld.” Op de site eerstehulpbijventilatie.nl heeft de werkgroep een tool ontwikkeld waarmee kerkenraden kunnen berekenen hoe veilig zingen in hun kerk is. Franchimon: ’’Sinds maandag hebben kerken een status apart als het gaat om bijeenkomsten, dus als kerk zou ik geen risico willen nemen en proberen die status vast te houden.”