De NOS publiceerde onlangs een onderzoek waaruit bleek dat meer dan de helft van kinderen tussen de  9 en 13 jaar gepest wordt. Een onderzoek dat veel vragen oproept. Wat is pesten eigenlijk? Wanneer wordt op het oog onschuldig plagen echt schadelijk? En zal het ooit uit de samenleving verdwijnen? Het is deze week de Week Tegen Pesten. Tijd om dit grote probleem in kaart te brengen.

Pesten is een erg complex onderwerp, ook heb je verschillende gradaties. Waneer is iets pesten en wanneer blijft het bij plagen? Het is belangrijk dat men doorheeft wanneer je op de grens van pesten en plagen balanceert. Je moet je bewust zijn van de gevolgen op lange termijn voor de persoon die gepest wordt. Iemand kan er erg aan onderdoor gaan zonder dat je het zelf doorhebt. Of pesten ooit helemaal zal stoppen is de vraag, het is nu wel gemakkelijker omdat je anoniem op het internet mensen kan treiteren. Er zijn wel verschillende instanties die hun best doen het probleem helemaal in te dammen.

Betekenis en Motieven

Iedereen weet wat pesten is, toch? Desondanks ontstaan er vaak misverstanden over hoe een op het oog onschuldig grapje geïnterpreteerd kan worden. De scheidslijn tussen plagen en pesten is dun. Hoe weet je wanneer je de grens hebt bereikt? En waarom pesten we eigenlijk? Zowel Manon de Rooij als Annette Schlatmann hebben opleidingen gevolgd tot weerbaarheidstrainer, om zo binnen de stichting Omgaan Met Pesten trainingen te geven aan o.a. jongeren die gepest worden, en zelf pesten. We doken met hen in deze vragen.

Persoonlijke verhalen

Pesten kan een zware impact hebben in je leven. Zo zijn de uitkomsten van gepest worden en iemand pesten altijd anders. We spraken Nils van Laarhoven, hij heeft op de basisschool mensen gepest maar is zelf ook gepest. Hij weet hoe erg het was om mee te maken en heeft spijt van zijn acties. Ook spraken we Anne van der Heijden, een erg vrolijk meid maar zelf is ze gepest. Het was geen makkelijke tijd en ze ervaart dagelijks nog onzekerheid die ze kreeg door het pesten. Hier hun persoonlijke verhalen.

Geschiedenis

Pesten is van alle tijden, maar niet altijd hetzelfde geweest. Het is onderhevig aan bepaalde tijdsperiodes en nieuwe ontwikkelingen. Zo heeft de opkomst van social media enorm veel invloed gehad op de pestdynamiek. In deze tool een overzicht van de geschiedenis van het pesten.

Campagnes en toekomst

Pesten is een groot probleem in Nederland, en dus wordt er ook veel tegen gedaan. Zo zijn er verschillende organisaties in Nederland die zich hard maken tegen pesten. ‘Stop pesten nu’ voert al jaren campagnes om het probleem in te dammen. Bekende Nederlanders sluiten zich aan bij deze organisatie door een oranje ‘stop pesten nu’ bandje te dragen. Hun uitgangspunt is: pesten stoppen, en dat begint bij je zelf.

Doordat de organisatie ook gesteund wordt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is de organisatie ook in staat om door middel van bijvoorbeeld workshops en gastcolleges langs scholen te gaan om daar een zo groot mogelijk bewustzijn te creëren.

Het aantal pestgevallen lijkt te slinken, maar de cijfers doen nog steeds pijn, vertelde ook Hoogleraar Renee Veenstra Sociologie aan RTL Nieuws. “Voor een kind dat gepest wordt, is naar school gaan een hel, daarom denk ik dat je als school nooit moet stoppen met de strijd tegen pesten.”

Ondanks het feit dat pesten nog allesbehalve verdwenen is uit de samenleving, is zo’n officiële week, waar ook BN’ers zich achter scharen, volgens Veenstra zeker wel van belang: “Ik dacht: wat kan zo’n week nou uitmaken? Maar ook hij ziet er nu wel het nut van in. Het aandacht blijven geven is goed. Het maakt kinderen die gepest worden minder eenzaam als ze weten dat het niet alleen bij hen gebeurt.”

Maar of pesten ooit zal verdwijnen is nog maar de vraag. Trainer Omgaan Met Pesten Annette Schlatmann gaf eerder al aan van mening te zijn dat pesten nooit zal verdwijnen. Desondanks ziet ze het niet als dweilen met de kraan open, elk moment van aandacht en extra bewustzijn is volgens haar waardevol. Ook mede Omgaan Met Pesten-trainer Manon de Rooij denkt niet dat pesten ooit zal verdwijnen. ‘’Zolang er gevoelens van onzekerheid blijven bestaan, zal pesten altijd blijven bestaan.’’ Toch belemmert dit niet haar motivatie om gepeste mensen, en pesters, te helpen.

Julia van Kouterik & Daniel Peperkamp