In het Gelderse Wezep werd er de laatste weken flink gehamsterd. Het waren echter niet de pakken toiletpapier of de ingeblikte groenten die massaal werden meegenomen, maar de winkelwagens. Maar liefst zestig karretjes stonden niet meer op hun plaats.

Het meenemen van winkelwagens komt vaker voor. Zo meldde een supermarkt in Westervoort al in 2013 dat er tachtig van de 150 winkelwagens weg zouden zijn gehaald door klanten. In 2019 deed de NOS onderzoek naar het ontvreemden van winkelwagens en wat blijkt? Landelijk kost het supermarkten miljoenen euro’s per jaar aan onkosten om de verdwenen wagens te vervangen.

In Zaltbommel lijken supermarkten meer geluk te hebben: “Het meenemen van winkelwagens gebeurt door het hele land, maar zoals in Wezep zie je dit maar zelden. Dit was echt een incident”, geeft filiaalmanager Pieter van der Sluijs van Jumbo aan. “Zo nu en dan verdwijnt er wel een winkelwagen, maar de meeste klanten zetten hem gewoon netjes terug. Veel bijzonders kun je er niet echt mee. Waarom je dan een winkelwagen mee naar huis neemt, is mij een raadsel.”

Van der Sluijs moet hierbij wel aan toevoegen dat Jumbo niet de volledige controle heeft over het gedrag van klanten met betrekking tot de wagens. “Na sluitingstijd worden de winkelwagens veilig weggezet in een afgesloten ruimte. Overdag is er camerabewaking bij de wagens zelf, maar als een klant met een volle kar naar de parkeerplaats loopt, kunnen wij aan de hand van onze camerabeelden niet zien wat er gebeurt.”