Noah Mbuyamba (22) droomde al vanaf zijn vierde om proefvoetballer te worden. Op zijn dertiende begon hij zijn voetbalcarrière bij VV Scharn in Maastricht. Daar speelde Noah altijd 3e of 4e divisie. ‘’Ik hoorde van al mijn trainers dat ik makkelijk mee zou kunnen doen bij een professionele club in een jeugdteam, maar het is er helaas nooit van gekomen.’’

Noahs voetbalcarrière kwam tot een abrupt einde. Na een scooterongeluk op vakantie in Indonesië, heeft hij een overbelasting blessure gekregen. Hierdoor kreeg zijn been geen bloed meer en begon het langzaam af te rotten. Uiteindelijk is hij vijf dagen lang op zoek geweest naar hulp. Hij is in drie ziekenhuizen geweest, maar heeft geen hulp gekregen en dat betekende bijna het einde van zijn leven. “Gelukkig kreeg ik op het laatste moment de kans om in Singapore geopereerd te worden. Om mijn leven te redden, moest mijn rechterbeen worden geamputeerd tot boven mijn knie.”

Voor de sportieve Noah kostte het weinig moeite om sporten weer op te pakken. In het ziekenhuis bracht een verpleegkundige hem op het idee om ´bladerunner´ te worden. Hij heeft toen video’s opgezocht en raakte geïnspireerd. Noah is achter die droom aangegaan en tot op de dag van vandaag niet gestopt. ‘’Achttien uur nadat ik uit het ziekenhuis ontslagen was, stond ik alweer in de sportschool; op krukken, met hechtingen, zonder prothese en met één been. Precies een half jaar na mijn amputatie begon ik met rennen en een paar maanden later begon ik met atletiek. Mijn nieuwe doel: goud winnen op de 100m op de Paralympische- Spelen.’’