FIFA wil nog geen opleidingsvergoeding voor vrouwen, dit schreef de bond aan Europarlementariër Toine Manders van het CDA die hun een brief schreef. Jessica Roosenburg voorzitter Eredivisie vrouwen bij sc Heerenveen vindt dit nog een ontwikkeling in het vrouwenvoetbal waar naartoe gegroeid moet worden.

Sc Heerenveen Vrouwen zouden met een opleidingsvergoeding verder kunnen met professionaliseren, vertelt Roosenburg. “Wij investeren nu in speelsters die bij ons in de opleiding zitten, maar ze mogen daarna vrij weg. Dat is nog niet goed geregeld in het vrouwenvoetbal.” Volgens Roosenburg zou een opleidingsvergoeding ook stimulerender kunnen werken voor clubs om bewuster meiden op te leiden. “Het zou wel een enorme stap zijn in het vrouwenvoetbal.”

Ontwikkelingen

In het mannenvoetbal krijgen clubs sinds het begin van deze eeuw een deel van de transfersom als spelers worden verkocht aan grotere clubs. Roosenburg legt uit dat het vrouwenvoetbal een relatief jonge sport is en dus net als ooit bij de mannen een ontwikkeling moeten doormaken. “Natuurlijk moeten vrouwen net zoveel gaan verdienen als de mannen, maar dan moeten ze ook de inkomsten ervoor genereren. Het is daarom belangrijk dat de vrouwen ook gaan voetballen in volle stadions en dat speelsters meer waarde moeten krijgen.”

Successen
Volgens Roosenburg groeit het vrouwenvoetbal daarnaartoe, maar het mag wel een ontwikkeling zijn. Ze duidt hiermee op het succes van de Oranje Leeuwinnen, de groei van de sport, Fox Sports die eredivisiewedstrijden uitzendt en de NOS die wedstrijdsamenvattingen verzorgd. Maar ook de gezonde competitie, waardoor speelsters terugkeren uit het buitenland en minder snel weg willen uit Nederland. Roosenburg geeft het advies om meer te focussen op wat er allemaal al bereikt is in het vrouwenvoetbal, in plaats van wat er niet klopt of er niet is. “We zetten reuzenstappen met elkaar zelfs in de coronatijd. Dit heeft gewoon nog een paar jaar nodig.”