Ajax heeft Davy Klaassen bij het vallen van de transfermarkt terug naar Amsterdam weten te halen. Met Klaassen haalt Ajax een oude vedette op het middenveld terug. Voetbalanalist Marc de Vries vertelt over hoe Klaassen in het spel van Ten Hag past en wat hij als speler toevoegt aan het elftal.

Ruud van Gestel, lid van de grootste supportersvereniging van Ajax: de F-SIDE, weet dat Klaassen bij de fans in ieder geval al niet meer stuk kan. “prachtig nieuws toch”, roept Van Gestel. “Dit nieuws hadden we echt even nodig na de domper in Groningen van dit weekend”, vertelt Van Gestel terwijl hij een sigaar opsteekt. “Weet je wat het is”, zegt hij terwijl hij zijn handen over elkaar heen wrijft. “Die Klaassen geeft een soort extra energie. Die geniet er echt van om bij Ajax te spelen. Dat is echte clubliefde, dat zie je gelijk.”

Volgens Marc de Vries past Klaassen perfect in het spel wat Ajax op dit moment wil spelen. “Hij brengt dynamiek in het elftal van Ten Hag zowel aanvallend als verdedigend.” De Vries denkt dat het bij Klaassen niet alleen een kwestie is van goed kunnen voetballen. “Hij is een speler die durft te voetballen, dat is niet hetzelfde als kunnen voetballen. Hij weet hoe het is om in de kleine ruimtes te voetballen en hij is ijzersterk in het maken van juiste keuzes op het veld. Mentaal zit het dus wel goed bij hem.”

Missende Schakel

De Vries denkt dat Ten Hag de weg die Werder Bremen trainer Florian Kohfeldt met Klaassen is ingeslagen voort wil zetten. “Ik denk dat hij is gehaald voor de positie van nummer zes. Op die positie heeft Klaassen het afgelopen Bundesliga seizoen ook gespeeld bij Werder Bremen. Daar deed hij het heel verdienstelijk.” Ook is Klaassen nog altijd te gebruiken als noodoplossing. “Incidenteel zal hij misschien wel eens op tien gaan spelen, als Ajax echt goals nodig heeft”, zegt De Vries.

Volgens De Vries is Klaassen echt het soort speler die Ajax nog mist dit seizoen. “Je ziet dat Alvarez aan de bal veel te matig is en dat Gravenberch juist verdedigend steekjes laat vallen. Die combinatie op het middenveld is niet goed genoeg. Klaassen gaat de balans terugbrengen.” De Vries ziet ook een soort opleidersrol voor de middenvelder weggelegd. “Klaassen gaat Ajax beter laten voetballen. Hierdoor draagt hij tegelijkertijd ook bij aan de ontwikkelingen van Gravenberch en Kudus. Twee vliegen in één klap dus.”

Toekomstperspectief

Of Klaassen lang bij Ajax zal blijven weet De Vries niet. “Ik denk dat hij nu twee of drie jaar wil vlammen bij Ajax en daarna nog een mooie transfer wil maken.” De vries denkt dat hij het nog steeds wil laten zien in het buitenland. “Bij Everton is hij natuurlijk een beetje geflopt. De kans is daarom groot dat hij zich nog een keer wil bewijzen bij een grotere club. Maar ik denk dat hij Ajax niet zomaar meer verlaat, dus er moet wel echt iets moois langskomen.”

“Natuurlijk gaat hij het waarmaken”, zegt Ruud van Gestel met een lach op zijn gezicht. “Hij heeft het toch al vaker laten zien in Amsterdam, dus waarom nu niet”, vertelt hij. “Echte Ajacieden falen niet. En Davy is voor mij een echte Ajacied”, zegt Van Gestel terwijl hij zijn hand op zijn hart legt. “Hij gaat er minimaal tien inschieten. Let op mijn woorden.”