De mondkapjesdiscussie dendert voort. Rutte gaf vorige week een dringend advies op mondkapjes in openbare ruimtes. Dat terwijl Jaap van Dissel, directeur van het RIVM vaker heeft aangegeven dat een mondkapje niet veel effect heeft op het indammen van het virus.

 Bas van den Putte is hoogleraar Gezondheidscommunicatie en vindt de mondkapjes niet noodzakelijk: “Als de mondkapjes echt zouden beschermen, zouden ze verplicht moeten worden. Het Outbreak Management Team (OMT) zegt dat een mondkapje maar een heel klein beetje helpt tegen het coronavirus. Rutte heeft niet genoeg argumenten om mondkapjes te verplichten en daarom is het maar een advies.” Van den Putte denkt dat dit advies een politiek besluit is geweest in plaats van een wetenschappelijk, medisch besluit. “Het is hetzelfde als in het begin van de crisis. De regering deed de scholen dicht, terwijl later duidelijk was dat basisschoolkinderen niet erg vatbaar zijn voor het virus. Dat is de druk van de maatschappij, die de regering voelt.”

Mix van beide

Door de VVD wordt iets anders gedacht over het mondkapjes advies. Wilbert Frieling, voorlichter van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), de jongerenpartij van de VVD, denkt dat het advies een politiek en een medisch besluit is. “Ik denk dat een mondkapje in openbare ruimtes toch belangrijk is, omdat je merkt dat afstand houden lastig blijft voor veel mensen. Vooral in winkels en supermarkten. Omdat de doorstroom moeilijk is wordt er gekozen voor de mondkapjes.” Maar het is volgens Frieling ook een politiek besluit. “Nederland was een van de laatste landen die mondkapjes invoerde. Dus kwam er druk vanuit de maatschappij, omdat veel mensen zich afvroegen waarom andere landen wel mondkapjes gebruiken en wij niet.”