Het verwijderde mondmasker van Donald Trump heeft geen consequenties voor de verkiezingen. Volgens Amerikakenner Frans Verhagen kost het de presidentskandidaat geen stemmen.

Vannacht stond Trump op het bordes van het Witte Huis waar hij triomfantelijk zijn mondkapje afdeed. Vrij opmerkelijk, want volgens doctoren waren hij en zijn vrouw Melania nog wél besmettelijk. “We zitten op een punt dat deze president zich voorspelbaar idioot gedraagt”, vertelt Verhagen. “Mensen die Trump een warm hart toedragen hebben dit al ingecalculeerd en vinden het prima. Het gaat de verkiezingen niet veranderen. Hij gedraagt zich al drie jaar niet-presidentieel. Donald Trump heeft de normen van het presidentschap zo omlaaggehaald dat niks meer verbazing wekt. De Amerikanen zijn daar onderhand aan gewend.”

Californië
“Overal waar je naartoe gaat moet je een mondkapje op”, meldt Irma Kelderman. Zij woonde twintig jaar lang in Californië en heeft een goed beeld hoe de staat aan de ‘West Coast’ reageert op de presidentskandidaat. “Wat vannacht is gebeurd werkt alleen maar tegen hem.” Toch denkt Kelderman dat het geen effect heeft op de verkiezingen die op 3 november plaatsvinden. “De actie versterkt ieders gedachten. Waar de aanhangers van de Republikeinen dit fantastisch vonden, kregen de Democraten de bevestiging dat hij ongeschikt is.”