Utrecht heeft besloten om na de sluiting van de horeca om 22:00, ook drie grote parken en de supermarkten in de binnenstad te sluiten na dit tijdstip. Dit is besloten naar aanleiding van de grote drukte die dit weekend ontstond waarbij mensen na het sluiten van de horeca, massaal drank inkochten om het ergens anders te drinken. 

Afgelopen zaterdag ging het goed mis bij de Boon’s supermarkt in Utrecht. Er zijn meerdere boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de regels hielden. Ron Kramer, werknemer van de Boon’s supermarkt, legt uit dat de 1,5 meter maatregel niet meer te handhaven was: “We hebben de winkel direct gesloten. Samen met vier andere supermarkten in de buurt hebben we nu besloten om de supermarkten na 22:00 dicht te houden in het weekend.” Ze wilden naar eigen zeggen de chaos die zaterdag ontstond, voorkomen.

Sjoukje de Vos, persvoorlichtster van de gemeente Utrecht sluit zich bij Ron aan: “Ook in de parken was er veel onrust afgelopen weekend. Het viel niet meer te handhaven. Deze maatregel leek ons de beste optie.” De meningen van de inwoners lopen erg uiteen, aldus Vos: “Je ziet dat sommige mensen het niet eens zijn met de aangescherpte maatregelen en dat ze minder regels willen. Aan de andere kant zijn er mensen die de maatregelen nog niet streng genoeg vinden en liever een volledige lockdown zien.”

Vooral de studenten leken de overlast te veroorzaken. “Na de sluiting van de horeca zag je veelal jongeren die zich niet aan de maatregelen wilde houden.” Aldus De Vos, en ook Kramer zag veelal studenten die moeite hadden met het naleven van de maatregelen. In dit audio fragment hoor je Jelle, Leanne, Wessel en Leanda, vier studenten uit Utrecht over wat zij vinden van deze verhulde avondklok.