Diede de Groot is de beste en bekendste tennissters ter wereld. De nummer een van de wereld begint vandaag aan haar missie om de titel te prolongeren. Ze begint het toernooi tegen de Britse Jordanne Whiley, de nummer 5 van de wereld. De naam Diede de Groot zal vele tennisfans geen belletje doen rinkelen. Alleen de mensen die zich verdiepen in het rolstoeltennis, weten dat Nederland het al jaren goed doet in deze sport.

Esther Vergeer Bron : Nick Step


Voordat Diede de beste Nederlandse rolstoeltennister was, had Esther Vergeer de eer om haarzelf zo te noemen. Sinds 2001 tot aan haar pensioen in 2013 was ze onafgebroken de nummer 1 tennisster ter wereld. Rolstoeltennis niet bekend in Nederland net als deze andere 5 rolstoelsporten. Daarom een lijstje met vijf rolstoelsporten die je eigenlijk moet kennen

Nummer 1:  Wheelen

Hardlopen is hetzelfde als wheelen, maar dan zonder rolstoel. Rolstoelrace is een andere naam voor de sport en vat goed samen wat het inhoudt. Namelijk zo snel mogelijk een bepaalde afstand afleggen Net als bij atletiek zijn er verschillende afstanden. Zo is er de 100 meter, 200m en zo door tot de 10.000m maar er is ook nog wheelen op de weg. Waar de afstanden uiteenlopen van 5 kilometer tot een hele marathon van 42 Kilometer. Er wordt geen standaard rolstoel gebruikt, maar een aangepaste variant waarbij er een derde wiel is toegevoegd. Sinds 1964 is het officieel onderdeel van de paralympische spelen. Een van de bekendste Nederlanders die wheeled is Kenny van Weeghel.

Wheelen op de weg dom fellowes

Nummer 2:  Rolstoel Dans

Alleen, in duo’s of met een grote groep, bij rolstoeldans maakt het niet uit; als er maar iemand met een rolstoel is. Een groep van zeven mensen die tegelijkertijd dansen is een mogelijkheid. Duo’s kunnen bestaan uit één of twee personen met een rolstoel.  Zoals paralympiër Bibian Mentel, toen ze meedeed aan dancing with the stars in een rolstoel. 

Nummer 3:  Rolstoel Basketball

Deze sport is bijna hetzelfde als basketbal zonder rolstoel maar toch niet helemaal. Zo heeft het rolstoelbasketbal een handicap puntensysteem. Elke speler krijgt een puntenaantal tussen de 1 en 4,5. Hoe zwaarder je handicap hoe lager je punt. Als je geen permanente fysieke ongemakkelijkheden hebt, wordt je in die spel gezien als valide en krijg je een 4,5. Je mag maar twee personen met een 4,5 hebben in je team. Dat is zodat de teams gelijkwaardig blijven. 

(Bron : University of the Fraser Valley) University of the Fraser Valley

Nummer 4:  Rolstoel Voetbal

Net als basketbal heeft het spel niet veel andere regels dan de variant zonder rolstoel heeft. Het grootste verschil is dat je niet echt met je voeten speelt maar met een frame dat rond je voeten zit. De bal waarmee gespeeld wordt in de zaal is ook groter dan de gemiddelde voetbal.

Nummer 5:  Quad rugby

De meest ruige rolstoelsport in dit lijstje. Deze sport staat beter bekend als murderball vanwege het ruige aspect van dit spel. Bij deze sport is het gebruikelijk dat de sporters met stoel en al op de grond komen te liggen omdat je net als bij rugby getackeld mag worden. Fysiek contact is verboden, maar aanrijden met de stoel en het blokkeren van de weg mag wel. De van origine Canadese sport is sinds 2000 officieel een Paralympische sport. Canada en de Verenigde Staten zijn teams die uitblinken in deze sport. Er is in 2005 een documentaire gemaakt over hoe de strijd tussen deze rivalen is.

shot van Quad Rugby big-ashb