De Eindhovense binnenstad kleurt steeds groener. De binnenstad gaat compleet op de schop. Op diverse plekken zijn ze bezig met de stad te vergroenen. Dit draagt bij aan een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving, waar het voor iedereen fijn is om te zijn.

Groene eilandjes in het kanaal

Het kanaal binnen de Ring in Eindhoven is een stukje groener geworden. Urban Green heeft drie ‘eilandjes’ met inheemse waterplaten in het water gelegd. De groeneilanden moeten een verbetering zijn voor de leefomgeving van vissen en kleinere dieren, en voor de waterkwaliteit.

Meer groen en minder verkeer

Er is meer ruimte gemaakt voor voetgangers en fietsers. Er is gekozen om nog maar één rijbaan voor auto’s en één busbaan aan te leggen. Ook is er een breed tweebaans fietspad. Dit moet er voor zorgen dat er meer fietsverkeer in de stad komt en minder auto’s.  In het midden vind je natuurlijk de weg, deze is opgedeeld in twee rijstroken. Een voor de stadsbussen en de andere voor de auto’s.

Lopen tussen de bomen

In Juni plaatste de gemeente al twee bomen in bakken op de Demer. Daar zijn nu dertien extra bomen bijgekomen. De groene binnenstad draagt bij aan een klimaatbestendige en gezonde omgeving. De bakken staan er voor een tijdelijke periode, tot aan de nieuwe inrichting. De bomen variëren in hoogte van 3 tot 7 meter. De bakken worden aangevuld met onder beplanting, zodat het een mooi groen geheel wordt.

De groene oase

De groene oase, vroeger ‘Het Clauwplein, was een onaantrekkelijk stenen plein. Dit is omgetoverd in een groen plein en gaat sfeer brengen in de omgeving.

Vertical Forest 

Een 70 meter hoge woontoren bedekt met 125 bomen en 5000 struiken en  planten: Trudo Vertical Forest. In Strijp-S wordt ‘s werelds eerste verticale bos gebouwd voor sociale woningbouw. Deze toren is ontworpen door de architect Stefano Boeri. Hiermee zet woningbouwcoöperatie ‘Trudo Eindhoven’ internationaal op de kaart. In de toren komen 125 sociale huurwoningen, met op de begane grond commerciële ruimtes en een gemeenschappelijke tuin van 350 vierkante meter. Het verticale bos is een duurzaam ontwerp en zorgt voor zo’n 50.000 kilo CO2 opname en ongeveer 8085 kilo CO2-opname per jaar. Wanneer de toren klaar is, wordt nog bekend gemaakt.

Go green 

Eindhoven komt niks tekort als het gaat om groene deelscooters. Een jaar geleden werd Go-Sharing in Eindhoven geïntroduceerd, waarvan er nu zo’n 200 rondrijden in het centrum. Maar Go-Sharing is niet alleen, want Felyx ook een elektrische deelscooter staat nu ook in Eindhoven. Deze groene deelscooters zijn niet alleen groen van kleur maar ook groen voor het milieu. Eindhoven pleit voor minder autoverkeer in de binnenstad.