Vanaf vandaag kunnen de inwoners van het stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam reageren op het plan van de gemeente om in de buurten Geuzenveld, een deel van Slotermeer Zuidwest, en een deel van Eendracht betaald parkeren in te voeren.

“Het voorstel ligt er omdat er een te hoge parkeerdruk is in de omgeving en we zien dat het nog drukker gaat worden nu er extra huizen worden gebouwd”, vertelt Jan-Bert Vroege gemeenteraadslid van D66. In onder andere de buurt Geuzenveld worden er een aantal nieuwbouwprojecten gerealiseerd. Door betaald parkeren in te voeren, hoopt Vroege dat de ontwikkelaars van de nieuwe huizen op eigen terrein ook een parkeervoorziening maken. “Als die parkeervoorzieningen er niet komen op eigen terrein, komen er dus meer bewoners bij met auto’s en daar is al helemaal geen plek voor.”

Aantrekkelijker voor de buurt
Bijna 70% van Amsterdam heeft betaald parkeren. Volgens Vroege hebben juist de betere buurten waar de huizenprijzen enorm stijgen betaald parkeren. “Als er betaald parkeren wordt ingevoerd, is het vaak een teken dat het goed gaat met de buurt.” In de meeste sociaal-zwakkere buurten is het nog gratis. “Veel mensen parkeren daar en pakken vervolgens de tram om verder de stad in te gaan”, vertelt Vroege. Door mensen te laten betalen voor het parkeren hoopt hij te bereiken dat mensen minder snel hun auto in de buurten parkeren om op doorreis te gaan met het Openbaar vervoer. Waardoor er minder blik op straat is en meer ruimte voor wie er echt moet zijn. “Dat maakt de buurt eigenlijk aantrekkelijker”, aldus Vroege. Uiteindelijk zal de gemeenteraad besluiten of het betaald parkeren daadwerkelijk ingaat.