De jeugdzorg staat op instorten, maar om dit op te lossen moet het systeem op de schop. De cijfers die Trouw van de week bekend maakte, laten zien dat de grote jeugdorganisaties krap bij de kas zitten. Volgens het FNV (Federatie Nederlandse vakbeweging) is het onder andere een kwestie van een verkeerde verdeling van het geld.

Volgens het onderzoek van Jeugdzorg Nederland, dat Trouw deze week publiceerde, gaat het slecht met de helft van de vierenzestig grote jeugdzorginstanties in Nederland. Een derde van deze organisaties draait zelfs verlies.
Sinds het ingaan van de decentralisatie van de jeugdzorg en de flinke bezuinigingen in 2015, wordt er al kritiek geleverd op het systeem.

Volgens de FNV komen de problemen onder andere door de slechte verdeling van het geld. “Te veel tijd- en geldverslindende lagen en schakels zetten de sector enorm onder druk”, aldus Maaike van der Aar, FNV-bestuurder jeugdzorg. Volgens de FNV is het geld er wel, maar ligt de focus nog niet genoeg op de zorg.

Jeugdzorg Nederland erkend de kritiek: “Wij zien ook dat er gaten in het systeem zitten”, vertelt de persvoorlichter van Jeugdzorg Nederland. Volgens hem ligt het probleem bij de gemeenten, en moeten zij de jeugdzorginstanties meer geld aanbieden.

Een nieuw plan om het systeem op de schop te nemen, is er momenteel nog niet, maar het is duidelijk dat er vraag is naar verandering. “De jeugdzorg in Nederland staat op instorten”, aldus Jeugdzorg Nederland.

In dit filmpje zie je feiten en cijfers over de jeugdzorg in Nederland. De cijfers komen uit onderzoeken van het CBS en onderzoeksbureau Gupta.