Het is de week tegen eenzaamheid. Van 1 tot en met 8 oktober worden er in heel Nederland acties verzonnen om eenzaamheid tegen te gaan. Ook jongeren ervaren deze last. De corona lockdown heeft hierin een grote rol gespeeld.

Hugo van den Beld is van aanpakeenzaamheid.nl. Dit platform biedt informatie aan hulpverleners en de mensen die hulp nodig hebben. Van den Beld vertelt dat eenzaamheid bij elke leeftijdsgroep voorkomt. ‘’Je ziet over het algemeen veel meer eenzaamheid bij ouderen, mensen met een psychische achterstand of mensen met een migratieverleden. Eenzaamheid bij jongeren is vaak wat onbekend, maar het is op dit moment wel de groep waar de eenzaamheid erg toeneemt. Daarom is het goed dat ook hier steeds meer aandacht aan wordt besteed.’’

 

Lockdown

In tijden van de lockdown door het Covid-19 virus mochten veel sociale activiteiten niet meer doorgaan. ‘’De eenzaamheid in het algemeen is enorm toegenomen. Bij jongeren merkten wij dit heel erg, dit was de leeftijdsgroep waar de eenzaamheid het meest is gegroeid. Door de isolatie konden jongeren niet meer doen wat ze gewend waren. Dit maakt contacten maken steeds moeilijker’’, vertelt van den Beld.

‘’Ik hoop dat ik met mijn platform mensen kan helpen met de strijd tegen eenzaamheid. Om hulp vragen is vaak een moeilijke stap, maar het kan wel zorgen voor een betere toekomst. Niemand verdient het om alleen te zijn’’, licht van den Beld toe.

Lotte Zoet