Het lange wachten is voorbij, FIFA 21 is sinds 6 oktober te spelen. De game is nu alleen nog voor de fans die echt niet konden wachten, omdat zij een duurdere versie hebben gekocht. De ‘normale’ versie is vanaf vrijdag 9 oktober te spelen. Gamers kunnen hun geluk niet op.  Door de duurdere versie aan te schaffen hebben ze naast de ‘early access’ nu ook gratis extraatjes, ‘Packs’ genaamd, die ze twaalf weken lang kunnen openen.

Jan-Johan Belderok is hoofdredacteur van Gamekings en groot fan van sportspellen, waaronder FIFA. Hij speelt het spel elke dag en kon niet wachten tot de game uitkwam. Ook kocht hij meteen de eerste versie om er zo snel mogelijk goed in te worden. “FIFA 21 lijkt een beetje te veel op zijn voorgangers. Zestig euro voor een paar kleine aanpassingen is eigenlijk bizar. Maar goed, je moet wel. Je wil met de nieuwe ‘Weekend League’ of nieuwe ‘Seasons’ meedoen en niet met die van 2020. Ik heb de game nu een paar dagen en mijn oordeel is simpel: het is FIFA 20 maar met een paar aanpassingen. Carreer en FIFA Ultimate Teams kennen wat nieuwe zaken, maar echt veel om het lijf heeft het allemaal niet”, aldus Belderok.

Het is leuk in de game, maar het is niet realistisch

Ook Jurian Ubachs van Tweakers, een website over technologie en games, heeft zijn oordeel klaar. “Ik heb me prima vermaakt, maar het is niet vernieuwend. Het is gewoon FIFA 20. Je kunt spelers nu sneller acties meegeven en het passen is sneller geworden, waardoor de bal als een idioot wordt rondgespeeld. Het is leuk in de game, maar het is natuurlijk niet realistisch. Scoren is ook erg makkelijk geworden, omdat je alleen maar hard en zuiver kan schieten. Het is leuk maar het moet niet te gek worden. Dit gevaar ligt zeker op de loer in de nieuwe FIFA.”, vertelt Ubachs in een mail.

Dat het spel helemaal niet goed werkt vindt Ubachs zeker niet, maar er is volgens hem altijd ruimte voor verbetering. “Zo moeten ze naar een abonnement vorm. Betaal bijvoorbeeld vijf euro per maand voor nieuwe updates en pas bij een nieuwe generatie consoles breng je een ‘base game’, oftewel de basis van de game, uit. De gameplay staat als een huis waardoor er niet veel verandert”, voegt Ubachs eraan toe

Al om al valt het spel zeker in de smaak bij beiden kenners. “Ik denk dat als je een diehard fan bent je het spel hoe dan ook wel koopt. Je wilt toch kunnen spelen met nieuwe spelers en de nieuwe game modes”, eindigt Belderok. En vanaf vrijdag kan de rest van de wereld ook meespelen en meegenieten.