In Limburg zijn er in 2021 geen grote carnavalsfeesten- en optochten. Dit is gisteren bekendgemaakt door de twee Limburgse veiligheidsregio’s. Voor Brabant geldt hetzelfde, maar actiegroep ‘Carnaval in mei’ wil het feest koste wat het kost door laten gaan in ‘s-Hertogenbosch.

‘Carnaval in mei’ is een actiegroep, opgericht door horecaondernemer Marcel van Zwam. Hij ziet het verschuiven van carnaval in ’s-Hertogenbosch als een boost voor de horeca, die momenteel al veel te lijden heeft. “Voor de corona had ik drie zaken, nu is er nog maar één van over,” zegt hij. “Het is een financiële input voor de horeca.”

Burgemeester van ’s-Hertogenbosch, Jack Mikkers, heeft tijdens een overleg met onder andere Kuenen gezegd dat er een mogelijkheid is dat carnaval verschoven zal worden naar mei. “We proberen zoveel mogelijk stemmen te verzamelen zodat we met de burgemeester in gesprek kunnen gaan over de mogelijkheden”, aldus Van Zwam.

Corona

Hij kijkt positief naar de toekomst wat betreft de maatregelen rondom het coronavirus. “Geleerden roepen dat er begin 2021 een vaccin kan zijn, mocht dit er niet zijn is er vast wel een andere oplossing”, zegt hij. “Het testen gaat ook steeds sneller. Misschien kunnen we tegen die tijd testen afnemen voor de deur. Als de gasten negatief getest worden, mogen zij naar binnen.” Het zal een kwestie van afwachten zijn of dit idee werkelijkheid zal worden.

Frisse en open blik

Op 21 september 2020 hebben de voorzitters van de Veiligheidsregio een oproep gedaan aan de carnavalsverenigingen en -federatie om met alternatieven te komen. De burgemeester heeft gezegd dat het goed is om met verschillende scenario’s te werken, zodat ze kunnen kijken hoe carnaval veilig en verantwoord gevierd kan worden. “We zitten nu in het stadium van een frisse en open blik”, zegt Annelies Kok, senior communicatieadviseur van gemeente ’s Hertogenbosch. “We vragen een zo breed en creatief mogelijke blik, als het ware onbegrensd.”