De Dutch Design Week is na de verkondigde nieuwe coronamaatregelen afgelast. Dat besloot burgemeester John Jorritsma op advies van de Veiligheidsregio door het hoge aantal coronabesmettingen in Zuidoost-Brabant. Het festival wordt nu uitsluitend virtueel gehouden. Voor de jonge talenten van de designwereld moet er nu naar nieuwe manieren worden gekeken om alsnog hun werk aan de buitenwereld te tonen.

Dutch Design Week/Sjoerd Eickmans
Dutch Design Week/Sjoerd Eickmans

Het negendaagse festival vindt in oktober altijd plaats in Eindhoven. Door de gehele stad worden er verschillende evenementen gehouden zoals lezingen, prijsuitreikingen, feesten en tentoonstellingen.  Het werk van ruim 2600 ontwerpers wordt jaarlijks aan ruim 350.000 bezoekers gepresenteerd. Het evenement richt zich voornamelijk op aanstormend jong talent. Volgens kunstenares Bodil Havermans (24) is het erg moeilijk om kunst virtueel te ervaren. ‘’Ik denk dat fysiek altijd de beste manier is om een kunstwerk te laten zien. Het is belangrijk om iets te ervaren. Als je een meubel maakt moet je het kunnen aanraken om te weten wat voor materiaal het is.’’

Bodil Havermans voor haar kunstwerk ‘Beu’

Bodil maakte voor haar afstudeerproject aan de Kunstacademie Sint Joost het kunstwerk ‘beu’. Twee jaar lang ging ze gebukt onder de ziekte van Pfeiffer die uiteindelijk leidde tot een sociaal isolement. In de houten paviljoens staan de drie onderwerpen onzichtbaarheid, omgeving en verandering centraal. Met het gebruik van grafische ontwerpen en audiofragmenten brengt Bodil de gevoelens over die horen bij een onzichtbare ziekte. De link tussen het coronavirus en haar kunstwerk wordt vaak gelegd. Bodil betrok daarom het coronavirus tijdens haar onderzoek voor het kunstwerk. Het grote verschil zit volgens haar in het genoodzaakt thuiszitten door corona en het genoodzaakt thuiszitten vanwege gezondheidsproblemen. ‘’Het verschil zit in de samenleving. Tijdens de coronacrisis kon je gezamenlijk over het isolement praten. Door gezondheidsproblemen ben je alleen en is het moeilijk uit te leggen wat er aan de hand is. Door de coronacrisis is daar nu veel meer openheid voor. Steeds meer mensen snappen door de verplichting van het thuiszitten met je kan doen. Het is een fijne vergelijking.’’

Bodil Havermans

Voor jonge kunstenaars is Dutch Design Week de mogelijkheid om door te breken bij het publiek. ‘’Als jonge kunstenaar geeft het veel bekijks en is het zeker belangrijker dan de kunstacademie. Op dat soort evenementen komen toch mensen die iets voor je kunnen betekenen. Internationaal is het evenement natuurlijk ook erg groot. Voor beginnende kunstenaars kan het veel nieuwe kansen bieden. Het is daarom erg belangrijk om daar te mogen staan. Het is een eer.’’

                                         Virtueel festival

Het festival is dit jaar uitsluitend online te volgen. Via het online platform kan je livestreams volgen en luisteren naar online DDW Talks. Hoewel Bodil blij is dat jonge kunstenaars alsnog een podium krijgen, snapt ze dat het lastig blijft voor jonge kunstenaars om aan naamsbekendheid te komen. ‘’Je kan natuurlijk wel veel vrij werk maken, maar het is maar de vraag of je dit op locaties kan laten zien.’’ Door de coronamaatregelen moet er per binnenlocatie de anderhalvemeterregel nageleefd worden. Dit geldt voor kunstgalerijen, maar ook voor musea. ‘’Het festival wordt nu digitaal gehouden, dus het trekt wel veel mensen. Het is belangrijk dat kunstenaars wel deze mogelijkheid krijgen, want je mag ze niet over het hoofd zien. Er zijn veel bijzondere dingen gemaakt die ook een podium verdienen. Toch is het erg lastig en is fysiek de beste manier om een kunstwerk te laten ervaren. Bij mijn project is het echt een ervaring. Online geef ik wel een weergave van hoe het is, maar door het echt te ervaren komt het beter over.’’