Vandaag was het Nationaal Voetgangerscongres. De organisatie van het congres wil het belang laten zien van een veilige voetgangersomgeving aan Nederland. Grote organisaties die zich bezighouden met dit onderwerp waren ook aanwezig bij dit congres.

Volgens Erna Jansen, de organisator van het Nationaal Voetgangerscongres, willen zij juist met de coronatijd meer aandacht besteden aan dit onderwerp. “Nu met de coronaperiode zoeken mensen elkaar steeds vaker op in de binnenstad. Het is dan ook belangrijk dat de voetpaden goed zijn”, zegt de organisator. Volgens haar is het erg nodig in Nederland dat dit onderwerp wordt belicht. “De voetpaden dragen ook bij aan de sociale veiligheid van de samenleving”, zegt ze. Volgens haar moet er meer aandacht besteed worden aan de ruimte van deze paden en de eisen en verplichtingen waar ze aan moeten voldoen. “Nu de ouderen ook kwetsbaar zijn door de aanwezigheid van het coronavirus, is het ook belangrijk dat ze veilig een stukje kunnen wandelen. Vooral voor de ouderen die al moeilijk te been zijn”, aldus Jansen.

VeiligheidNL

Volgens Angelique Brevé van VeiligheidNL is het ook belangrijk om onderzoek te doen naar dit onderwerp. “Bij het Voetgangerscongres is het ook belangrijk om te weten waar de oorzaak vandaan komt. Wij hebben een onderzoek gedaan naar voetgangersongevallen”, zegt ze. Volgens haar vallen ook de kwetsbare ouderen onder de groep die steeds vaker betrokken is bij een voetgangersongeval. “Wij constateren dat steeds vaker ouderen bij de spoedeisende hulp komen voor dit soort ongevallen”, aldus Angelique.