Sporten mag weer, maar, volgens een protocol Veilig Sporten. Daarin staat bijvoorbeeld dit: doe je een contactsport, dan hoeft de anderhalve meter niet altijd gehouden te worden. Het beantwoordt ook vragen als: mag je nog douchen en omkleden in kleedruimtes? Het antwoord: ja, dat mag. Toch nemen verenigingen liever het heft in eigen handen en stellen zelf strengere regels op. Daardoor kan het protocol behoorlijk variëren.

7 september 2020

Het NOC*NSF, de Nederlandse organisatie met als doel (top)sport te bevorderen, heeft het protocol Verantwoord Sporten opgezet dat sinds 29 september van kracht is. Het is praktisch, algemeen en vertegenwoordigd alle sporten; van rolstoelbasketbal tot darten. Omdat het een algemeen document is die vol staat met termen als ‘waar mogelijk’ en ‘zo nodig’, is het aan elke vereniging om het zelf te interpreteren. 

Bij de Nederlandse Basketbalbond (NBB) maakte een verdiepte versie van het document met spechiale ze daarom het document, in naam van alle basketbalverenigingen. Dennis Bouwmeester (46) is verantwoordelijke landelijke competities bij de NBB. Bouwmeester: ‘’We hebben intern met een paar mensen een specifieke uitwerking gemaakt voor basketbal.’’ Hij vertelt hoe het gaat met het omkleden voor en na de wedstrijden. ‘’In principe mogen de kleedkamers gewoon gebruikt worden en ook de douches. Nu huren veel verenigingen veel verschillende sporthallen, dus we hebben al eens gehoord dat er bijvoorbeeld geen gebruik kon worden gemaakt van de douches.’’ Ze raden daarom alle basketbalverenigingen aan de precieze regels voor hun locatie op hun website te publiceren. 

Geen kantine, geen getreuzel
Een protocol dus dat ook handig is voor basketbalvereniging Novo Stars in Nieuwkoop. Voorzitter Wim Overbeeke (66) vertelt: ‘’We vragen iedereen aangekleed naar de sporthal te komen. Achteraf doucht er een enkeling, maar omdat de kantine niet meer geopend is, gaan de meesten gelijk naar huis om daar te douchen. In principe kun je de kleedkamers nog wel gebruiken, maar liever niet.’’ Veel privacy heb je sowieso niet, omdat de looproute nu door de kleedkamers heen loopt. 

Looproute door kleedruimte
Bij Colosseum Gym in Utrecht beoefenen ze verschillende contactsporten zoals MMA, boksen en kickboksen. Daan Kortland is eigenaar van de vechtsportschool. Hij legt uit: ‘’Op de mat en in de dojo’s mogen we gewoon trainen en sparren, maar als we de mat afkomen moet de anderhalve meter gehanteerd worden. Omkleden doen we gewoon in de kleedkamers.’’ Afgelopen half jaar zijn de kleedkamers eerst een tijd dicht geweest, sinds 1 juli zijn ze weer open. Sinds kort is het horecagedeelte weer dicht. 

Helemaal op slot
Bij volleybalschool T.S.V.V. Gepidae in Tilburg is Boudewijn Canrinus de voorzitter. Ze zitten in het complex van Tilburg University en moeten zich daarom aan hun regels houden. ‘’De universiteit laat de kleedruimtes op slot, dus we kunnen ze sinds de start van het seizoen al niet meer gebruiken. Ze kunnen omgekleed komen of op de tribune nog even een truitje uittrekken of schoenen wisselen. We hebben het er maar mee te doen.’’ 

Meteen in danskleding
Bij Touchée Dance company in Utrecht is Peggy Voers is onderdeel van de organisatie van de dansschool. Ze hebben half maart de kleedkamers meteen afgesloten. ”De leerlingen komen in danskleding hier naartoe. Als het echt nodig is, dan mag de enkeling die dat niet kan zich hier nog wel omkleden, maar met max. drie personen tegelijkertijd en douchen is strikt verboden. De kleedkamers worden nu vooral gebruikt om jassen op te hangen. Na afloop wisselen ze even hun schoenen om, maar zelfs dat gebeurt vaak buiten.’’ 

Versoepeling maar tijdelijk
Bij de Keepersacademie in Eindhoven zijn de maatregelen soortgelijk. Wim Ribbens is trainer. Ribbens: ‘’Laten we zo zeggen: de spelers komen omgekleed naar het sportveld toe, vervolgens zetten ze daar hun tas neer en daarna gaan ze meteen naar het veld. Na afloop is het de voetbalschoenen uit, de loopschoenen aan, naar huis.’’ De maatregelen zijn korte tijd soepeler geweest. ‘’De spelers mochten tot voorkort wel met elkaar in de kleedkamer en hier mochten douchen.’’ Sinds een week zijn de maatregelen bij alle sportclubs echter weer aangescherpt op advies van het RIVM.