Het was een helse zomer voor FC Barcelona.  De club uit Catalonië heeft deze zomer afscheid genomen van vijf starters, clublegende Lionel Messi is ongelukkig en wil weg en fans zijn bezig met het indienen van een motie van wantrouwen tegen de clubpresident. Het einde van een tijdperk is inzicht, maar fans blijven optimistisch. 

Waar begin dit decennium de Catalanen nog de wereld dominerende met tiki-taka voetbal onder leiding van Pep Guardiola met sterspelers als Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Dani Alves, Sergio Busquets en natuurlijk Lionel Messi. Zijn nu alleen de twee laatstgenoemde spelers nog over en is de glamour samen met het succes verdwenen. De Catalanen lijken in een crisis te verkeren. De club maakt, volgens de fans, onlogische transfers en er werd te lang geteerd op de oude sterren. De sterren van de toekomst uit de wereldberoemde jeugdacademie, La Masia, krijgen ook nauwelijks de kans in het eerste. Dus verlaten steeds vaker de club om bij andere clubs in het eerste een plaats te bemachtigen. 

optimisme

Max Speeckaert (21) is al zijn hele leven fan van FC Barcelona en volgt de situatie rondom Bartomeu op de voet via zijn twitteraccount. Hij kijkt wekelijks de wedstrijden en probeert jaarlijks naar een paar wedstrijden te gaan. “De komst van Ronald Koeman heeft enigszins hoop gegeven. Misschien kijk ik via een Barça-bril, maar ik weet bijna zeker dat het goed zal komen. We zitten nu in een mindere fase, maar uiteindelijk verwacht ik dat we terugkomen en geen AC milan 2.0 worden.” AC milan is een club die in de afgelopen jaren het ontzettend slecht heeft gedaan. Terwijl ze begin dit decennia een van de beste clubs van de wereld waren. 

Nederlandse enclave

Voor de gemiddelde Nederlander die af en toe naar FC Barcelona kijkt lijkt het een stuk rooskleuriger. De club heeft namelijk oud-verdediger en ex-bondscoach van het Nederlands Elftal Ronald Koeman aangetrokken als nieuwe trainer. De oefenmeester vervangt daarmee Quique Setien die door slechte resultaten werd ontslagen. Koeman had deze zomer grootse plannen. Hij nam afscheid van veel oude spelers, spits Luis Suarez, middenvelders Ivan Rakitic en Arturo Vidal en ook rechtsachter Nélson Semedo mochten vertrekken uit het camp Nou. 

Depay en Wijnaldum

Het leek er even op of we een Nederlandse-golf in de hoofdstad van Catalonië zouden zien. Koeman zou namelijk naar verluidt: Georginio Wijnaldum en Memphis Depay naar de club willen halen zo schreef het Spaanse MARCA. Depay leek tot op het laatste moment zeker van een overstap naar Spanje, maar de transfer is niet doorgegaan door een salarisregel die de Spaanse voetbalbond heeft opgesteld om clubs een torenhoge budget te ontnemen – een soort balkenendenorm.

Het Nederlandse voetbalblad Voetbal International legt in de video hieronder uit hoe het zit.

Speeckaert: “sinds de komst van president Bartomeu zijn er rare aankopen gedaan. Dure aankopen werden gemaakt die niet nodig zijn -Griezmann, Coutinho en Dembele. Terwijl er bij La Masia goede spelers rondlopen. De filosofie die ooit is gelegd om jonge talenten op te leiden is langzaam aan het vervagen. Daarnaast beloofde Bartomeu gouden bergen, de club zou probleem posities oplossen en spelers als: Lautaro Martinez, Memphis Depay, Eric Garcia zouden deze zomer moeten komen. Uiteindelijk is er alleen een echte grote aankoop gedaan voor de positie rechtsachter met de komst van Sergino Dest.”

Motie van wantrouwen

Oud-spelers, oud-directieleden, fans en zelfs clubicoon Messi pleiten allemaal voor een ding: het ontslag van Barça-President Josep Bartomeu. Volgens iedereen die verbonden is met de club is hij de boeman. Speeckaert pleit ook om een vertrek van Bartomeu. “Het is al jaren zo dat hij -Bartomeu- het bont heeft gemaakt, maar telkens lukte het Bartomeu om de schuld op andere te schuiven. De coach, de spelers, nieuwe aankopen allemaal lagen zij onder vuur. maar nu is het duidelijk wat al lang duidelijk had moeten zijn. Bartomeu is niet alleen schuldig aan valse beloftes, maar ook het vernielen van de tempel die Cruijff ooit bouwde.” 

Het ziet er naar uit dat de roepen van de fans worden gehoord. Presidentskandidaten, Jordi Farre en Josep Tradó, zijn namelijk een handtekeningenactie gestart onder de ‘socis’.

Josep Ignasi is een van de ‘socis’ die zijn handtekening heeft gezet.

‘Socis’

Dit zijn een soort fans die worden benoemd voor het leven. De club is in bezit van de fans en deze ‘socis’ zijn een soort mede-eigenaren die inspraak hebben op de acties van de club. De handtekeningenactie is een actie voor een ‘vote of no confidence’, een soort motie van wantrouwen. De actie moest 16.250 handtekeningen leveren om de motie in te leveren en zit al ruim boven de 20.000.

De verwachting is dat er nu een referendum aankomt en daarin moet minimaal 66,5 procent van de socis nog een keer stemmen voor het ontslag van de president stemmen.  Als dat gebeurt moet de club nog vóór maart 2021 een nieuwe president kiezen. 

verkiezingen

De huidige verkiezingen staan gepland in maart, maar de verwachting is wel dat deze eerder plaats nemen. “Bartomeu weet dat hij fout zit, maar maakt gebruik van zijn machtspositie. Het gerucht gaat dat Bartomeu een vinger in de pap heeft bij de Catalaanse sportkranten en daardoor een soort censuur is ontstaan. Dit is de eerste keer dat er zoveel fans tegen een president hebben gestemd, maar dat wordt bijna niet gemeld in de Catalaanse kranten. Als hij wordt afgezet dan bestaat er een kans dat Victor Font of oud-president Joan Laporta de nieuwe Barça-president wordt. We hopen op een revolutie als Bartomeu weg is.” Vertelt Speeckaert.