Twintig medewerkers van het operatiepersoneel in het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen en Geleen zijn getroffen door het coronavirus. De bron van de besmettingen is nog onduidelijk.

“We hebben nog geen bron kunnen vinden, het contactonderzoek is namelijk nog in volle gang”, vertelt Falco Cremers, persvoorlichter van Zuyderland. De 190 medewerkers zijn na de eerste besmetting meteen getest en het bron- en contactonderzoek is meteen in gang gezet. Op dit moment zijn er twee van de negentien operatiekamers dicht vanwege de besmettingen. “Hoewel er daardoor dus vijftig operaties verzet zullen moeten worden, kunnen we gewoon doorgaan met de noodzakelijke dingen.” Daarbij gaat Cremers er niet van uit dat alles nu stilgelegd gaat worden: “Als je bedenkt dat er 20 van de 6,500 medewerkers ziek zijn, heeft het dus niet zo’n grote gevolgen. Het is natuurlijk niet fijn voor de getroffenen en we hadden dit het liefst voorkomen, laat dat duidelijk zijn.”

Cremers denkt niet dat patiënten bang hoeven te zijn om besmet te raken, ze hebben namelijk uit contactlijsten kunnen zien dat er nog geen besmetting heeft plaatsgevonden. “Het lijkt mij wel mogelijk dat juist een patiënt de besmetting het ziekenhuis in heeft gebracht, maar dat kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen”, vertelt Cremers.

Raymond Schoutens, anesthesist in Zuyderland Heerlen, is ondanks de besmettingen niet bang om naar werk te gaan. “In de eerste golf vond ik het veel enger om naar werk te gaan, toen hadden we namelijk nog niet genoeg testen en niet de juiste middelen om ons te beschermen. Nu in de tweede golf zijn we veel beter voorbereid”, vertelt Schoutens. Schoutens vermoedt dat de besmette personen het allemaal individueel of in groepen buiten het ziekenhuis hebben opgelopen. Dit is een andere oorzaak dat hij zich niet zo’n zorgen maakt.

Ook hoeven patiënten volgens Schoutens niet bang te zijn. “Er is bij alle patiënten en operatiemedewerkers een contactonderzoek gedaan. Daarbij dragen wij artsen altijd beschermde kleding rond de patiënten en is de ventilatie heel erg goed in de operatiekamers. Ik denk dan ook dat dit de reden is dat er in de eerste golf niet zoveel problemen waren en dat de oorzaak van de besmettingen in de tweede golf dus echt buiten het ziekenhuis liggen”, legt Schoutens uit.

Thom Meens van Patiëntenfederatie Nederland begrijpt dat de patiënten die in aanraking zijn geweest met de betreffende artsen niet meteen getest worden. “Het is nergens voor nodig om de mensen bang te maken. Als ze klachten krijgen, kunnen ze altijd aan de bel trekken en alsnog een test krijgen”, legt Meens uit.