De aanwezigheid van agressie en wapens neemt toe in het openbaar vervoer. De vakbond BOA-ACP pleit voor een veiligere werkomgeving van de BOA’s. Jongeren zijn ook steeds vaker betrokken bij dit soort incidenten.

De voorzitter van de vakbond BOA-ACP, Richard Gerrits, geeft aan dat de mensen van zestien tot dertig jaar de grootste veroorzakers zijn van dit probleem. “Het gaat om de één procent die zich misdraagt in het openbaar vervoer en het verpest voor de anderen”, zegt hij. Volgens hem erkent de NS dit probleem. “We zijn al twee jaar in gesprek met de NS om de veiligheid van de BOA’s te verbeteren.” De vakbond wil een betere uitrusting voor de BOA’s. Ze pleiten voor het bezit van pepperspray en een wapenstok. “We zijn sinds eind vorig jaar ook al in gesprek met de minister over de uitrusting van de BOA’s. We willen de veiligheid kunnen garanderen voor onze werknemers”, zegt Gerrits. Volgens de voorzitter loopt dit probleem zo op een dood spoor. “Mensen moeten zich gewoon aan de regels houden”, aldus de voorzitter

Jongeren

Jongeren vallen onder de groep die vaak betrokken zijn bij dit soort problemen. Volgens Ivana Vranjes, die zich bezighoudt met sociale psychologie als docent op de Tilburgse universiteit, spelen er een aantal factoren bij dit probleem. “Het kan gaan over persoonlijkheidstrekken, laag socio-economische status, opvoedingsstijlen, maar ook de bredere sociale omgeving”, zegt ze. Volgens haar nemen jongeren agressief gedrag van elkaar over wanneer ze dat observeren. “Dit gedrag kan aanstekelijk zijn voor elkaar, waardoor agressie wordt gezien als een kans om een status te verwerven in een jongerengroep.” Daarbij geeft zij ook aan dat jongeren steeds vaker dingen online zien en proberen ze dat na te doen in hun eigen leven.