De Hersenstichting verwacht dat het coronavirus zal zorgen voor een grote groep nieuwe hersenpatiënten. In hoeverre en hoe vaak het gebeurt dat het virus de hersenen aantast is nog niet bekend. De Hersenstichting gaat nu een landelijk onderzoek financieren waaruit dit zal blijken.

In eerste instantie tast het virus de longen aan, in ernstige gevallen kan dit lijden tot zuurstoftekort. Het zuurstoftekort kan schade aanrichten in de hersenen. Verminderde concentratie, vergeetachtigheid en grote vermoeidheid is een aantal klachten waar coronapatiënten mee te maken kunnen krijgen. De klachten blijven langdurig, ook na genezing van het virus zelf.

Het onderzoek gaat 325.000 euro kosten en de Hersenstichting verwacht dat de eerste resultaten in 2021 bekend zijn. Als het beter bekend is welke patiënten deze klachten ontwikkelen en waarom dat is, kunnen de artsen dit bij toekomstige coronapatiënten beter behandelen, beperken of zelfs voorkomen. Dat laat Merel Heimens Visser, directeur van  de Hersenstichting, het ANP weten.