Elke minuut belandt er een vrachtwagen aan plastic afval in de oceanen. Hiervan blijft het meeste liggen op de zeebodem en maar 5% spoelt aan. Als je op de stranden gaat kijken, kom je al ontzettend veel plastic afval tegen. Het ligt tussen het zand of verwikkeld in het zeewier. Maar dit is dus nog maar een klein gedeelte van al het plastic wat in het water terecht komt. Dit afval dood meer dan 100.000 zeedieren per jaar. Ook komt het terecht in de mens via zeezout. De oplossing voor de plastic soep: recyclen. En niet alleen door mensen thuis, maar voornamelijk door grote bedrijven.

Helaas wordt slechts 14% van het plastic ter wereld gescheiden en ingezameld. En hiervan wordt maar 5% daadwerkelijk gerecycled. Bijna de helft van al het plastic op aarde verdwijnt in de oceanen. Maar de wereld is wel bezig deze situatie te verbeteren. Zo bestaat er het Europese Plastic Pact: in 2025 moet de hoeveelheid gerecycled plastic omhoog met 25%. Ook China, dat de grootste bijdrage levert aan de plastic soep, heeft maatregelen getroffen. In 2020 hebben ze de productie van sommige plastic wegwerpproducten, zoals bestek of wattenstaafjes, verboden. Zo probeert iedereen zijn steentje bij te dragen.