In bijna heel West-Europa lopen de besmettingen weer op, behalve in Duitsland en Italië. Italië is opvallend, omdat het land in het begin de broeikas was van de pandemie.

Italië heeft bijna dezelfde maatregelen als Nederland. Alleen is het in Italië verplicht om mondkapjes te dragen, in Nederland is het een dringend advies. Toch lopen in Nederland de Besmettingen op en in Italië blijft het rustig. Volgens medisch expert Nino Cartabellotta komt dat door de langere lockdown die in Italië geweest is. In Nederland ging alles veel sneller open dan in Italië. Maar de belangrijkste verklaring is het testbeleid in Italië. Italiaanse viroloog Andrea Crisanti vertelt het volgende aan de Volkskrant: ” Je wordt alleen getest met een doktersverklaring. Je moet dus serieuze klachten hebben. Zo ontstaan er geen wachtrijen. Binnen een dag weet je of je besmet bent. Is dat het geval dan volgt een uitgebreid bron- en contactonderzoek. Blijkt er een cluster te zijn dan kunnen lokale overheden een gebouw, bedrijf of zelfs hele wijk afsluiten. Dat gebeurt in de praktijk ook vaak.”