Tinnitus-experts zijn positief maar sceptisch over een nieuwe methode om tinnitus te bestrijden.  Uit een onderzoek wat deze week uitkwam, bleek de Lenire voor 80 procent van de onderzochte patiënten een effectief middel. De Lenire is een apparaat dat geluidspatronen en elektrische schokjes aan de patiënt toedient. 

De Lenire gebruikt deze schokjes en geluidsgolven om signalen naar de hersenen te sturen die tinnitus-klachten verminderen. Olav Wagenaar, auteur van het boek ‘Eerste hulp bij oorsuizen’ is in eerste instantie positief over het onderzoek. “Het zijn gerenommeerde onderzoekers, en aan dit onderzoek zijn al verschillende onderzoeken voorafgegaan. Er zit dus een gefundeerde theorie achter.” 

 “Ik moet wel zeggen dat een aantal onderzoekers aandelen in het bedrijf heeft. Verder is het ook niet zo dat deze methode tinnitus echt geneest. Uit het onderzoek blijkt volgens Wagenaar dat de klachten minder worden, maar ook dat de onderzoekers niet onderzochten of het geluid daadwerkelijk wegging. “Ik ben gematigd enthousiast, maar dit onderzoek is zeker iets waar we naar blijven kijken” 

 Tinnitus kan een ingrijpende impact op je dagelijks leven hebben. Alma Bosman heeft ook sinds drie jaar tinnitus en vertelt: ”Ik deed vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis en bij mijn kerk, maar sinds ik tinnitus heb, is dat onmogelijk geworden. Door het suizen in mijn oren moest ik voor elke activiteit van een uur, twee uur bijslapen. Dat vraagt enorm veel energie van je. Telefoneren gaat op dit moment ook niet meer en ik mis mijn vriendinnen daarom ook enorm. Ondanks dat kijkt ze wel hoopvol naar de Lenire. “Ik denk dat deze methode zou kunnen werken. Toch ik vraag me af of deze methode mij ook op lange termijn zal helpen. Ook kan de Lenire mijn gehoorverlies niet oplossen. Maar, als ik het zou mogen proberen, zou ik dat zeker doen.