Na het virus lang onder controle te hebben gehouden, stijgen de besmettingen van het coronavirus nu ook in Italië. Na een lange lockdown en strenge regels, kwamen eindelijk versoepelingen. Volgens Italië-kenner Arthur Weststeijn zijn de versoepelingen de oorzaak van de stijging in besmettingen.

 Verschillen

Italië heeft de tweede golf lang kunnen uitstellen. Langer dan wij, in Nederland. Volgens Weststeijn komt Italië ook sneller uit die tweede golf. “Het voornaamste verschil is cultureel van aard. De Italianen verwachten dat de staat hard optreedt. Strenge regels waar alle Italianen zich aan moeten houden. De Nederlanders verwachten dat door discussie en debat een compromis ontstaat, waar bijna alle Nederlanders mee kunnen leven. Maar dat duurt eigenlijk te lang.” Volgens Weststeijn sluit de Italiaanse regering een tweede lockdown niet uit als de besmettingen blijven stijgen. “De Italianen zijn een lockdown onderhand wel gewend.”

“Door de lange lockdown, zijn de scholen en sportclubs pas half september opengegaan in Italië.” Vertelt Weststeijn. “Je ziet, net zoals in Nederland, dat de besmettingen stijgen als er meer mag en meer opengaat. Al zijn er wel verschillen. In Italië duurde het iets langer voordat de tweede golf echt kwam. Dat komt door het strenge toezicht dat gehouden wordt bij cafés en dergelijke. En dat komt door de Italianen zelf. Ze zijn heel bewust geworden van het virus door die lange lockdown.”