In de binnenstad van Utrecht zijn er dit weekend allerlei LHBTI-vriendelijke evenementen te vinden. Daarnaast wordt op verschillende gemeentelijke locaties de regenboogvlag gehesen. Vandaag begint het Utrecht Rainbow Festival, dat in het teken staat van de LHBTI-gemeenschap.

De activiteiten zijn onder andere workshops, lezingen, films en voorstellingen. In totaal zijn er acht organisaties in Utrecht die dit festival verwerkelijken.

Aangescherpte maatregelen

“Ondanks alle gevolgen van de coronamaatregelen, is er een mooi programma opgesteld.” Dat laat Wethouder Diversiteit Linda Voortman weten in een persbericht van de gemeente Utrecht.

Het Utrecht Rainbow Festival hield vanaf het begin al rekening met aangescherpte maatregelen. Veel evenementen hadden daardoor een plan B klaarliggen. Dat was maar goed ook, want alle evenementen zijn na de persconferentie van 28 september aangepast. Sommige organisaties regelden een grotere locatie. Andere kozen voor een digitaal evenement of geven het evenement meerdere malen zodat de groepen kleiner zijn.

COC Midden-Nederland schrapte als enige tien van de twaalf evenementen. Erik Persoon, secretaris van COC Midden-Nederland, legt uit waarom: “Het is onverstandig om alles door te laten gaan. Juist vanwege de huidige situatie en dagelijkse besmettingen.” Zowel de online talkshow als het evenement voor jongeren onder de achttien jaar gaat wel door.

Het doel

Walk of love, het Midzomergracht Festival en de Canalpride werden eerder dit jaar geannuleerd vanwege de coronamaatregelen. Volgens Roy Nikkelen, voorzitter van mede-organisatie Midzomergracht Festival, moet het Utrecht Rainbow Festival niet worden gezien als een vervanging voor de geannuleerde evenementen: “Dit festival kan de grote evenementen niet vervangen. Het doel van dit festival is om de zichtbaarheid van de LHBTI-gemeenschap te behouden en te vergroten. Juist in deze moeilijke tijden is het belangrijk dat hier aandacht naartoe gaat.”