Jongeren die net klaar zijn met hun MBO-opleiding en geen startkwalificatie hebben, vinden tien jaar later minder vaak betaald werk. Stel dat ze toch een baan vinden, is dat vaak niet in vaste dienst, maar in een flexibel dienstverband. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de periode van 2008 tot 2018. Jongeren zelf zien de toekomst niet somber in en denken toch aan een baan te komen.

Lars Spijkers, 9 oktober-NIEUWSREDACTIE

*Een startkwalificatie is het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op een duurzaam geschoolde baan in Nederland. Jongeren zonder afgeronde opleiding, dat telt voor een startkwalificatie worden ‘vroegtijdig schoolverlater’ genoemd.

40% geen startkwalificatie
In het jaar 2008 verlieten ruim 87 duizend studenten jonger dan 23 jaar het onderwijs op MBO-niveau. Bijna vier op de tien had dus geen startkwalificatie. Dat betekent geen diploma van MBO 2 of hoger, of een havo en/of vwo-diploma.

Mannen keren vaak niet terug in onderwijs
Uit het onderzoek is ook gebleken dat mannen veel vaker niet terug keren in het onderwijs, vergeleken met vrouwen. De voornaamste reden daarvan is dat mannen vaker een opleiding op MBO-niveau 1 hebben afgerond, vrouwen hebben meestal een hoger opleidingsniveau. Een diploma op het eerste niveau geeft geen startkwalificatie.

Mannen (42%) keerden minder vaak terug in het onderwijs, dan vrouw (45%). Vrouwen keerden terug, omdat ze geen startkwalificatie hadden na hun uitstroom op het MBO. Ook met het behalen van hun uiteindelijke diploma gaan de vrouwen aan kop, 30% van de vrouwen haalde alsnog hun startkwalificatie, terwijl dat bij mannen ongeveer 23% was.

Wat vinden jongeren zelf?
Hoe denken jongeren zelf over hun toekomst als zij hun startkwalificatie niet halen? En hoe denken MBO studenten over hun toekomst wanneer ze juist wel een startkwalificatie halen? We spreken twee MBO studenten.

Onderwijs tegen schoolverlaters
Nienke Holter van het Nederlandse Jeugdinstituut, denkt dat ‘’het inzetten van Coaches voor uitgevallen jongeren zal helpen. Deze coaches zijn gespecialiseerd in de omgang met jongeren en kunnen proberen deze jongeren weer op het goede pad te krijgen. Verder is er een mogelijkheid om jongeren die twijfelen aan hun studiekeuze te plaatsten in speciale klassen, met een apart lesschema, ook deze krijgen te maken met coaches, die de studenten stimuleert te blijven studeren.”

Wat ook een belangrijk punt blijkt, aldus Holter: “Een goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs, een hulp bij de studie- en loopbaankeuze, dit kan voorkomen dat jongeren vroegtijdig stoppen met de opleiding doordat de opleiding tegenvalt. Als jongeren dan echt niet meer alleen naar school willen, kunnen we ze altijd nog helpen met een ander traject: Voortijdige schoolverlaters helpen om werk of een leerwerkbaan te vinden. Zo kunnen de studenten toch gaan werken en volgen alsnog één dag in de week een opleiding.’’

 

Denk jij later aan werk te komen zonder diploma?