De Amerikaanse RuPaul’s Drag Race is nu ook te zien in zijn Nederlandse variant op de streamingsdienst Videoland: Drag Race Holland. Nederland staat volgens de Spartacus International Gay Guide in de top tien van de meest homovriendelijke landen, echter ondervinden dragqueens soms wel nare opmerkingen of bedreigingen. Misty James is een dragqueen uit Breda. Hij vertelt hoe het is om dragqueen te zijn in het zuiden.

Dragqueens zijn in Breda geen nieuw gezicht. De Venise Bar in Breda host al jaren de Miss Venise (een wedstrijd voor de beste dragqueen). Ook de Silent Disco Muziekbingo in Breda wordt gehost door verschillende dragqueens zoals ‘Antonia in the Building’, maar ook RuPaul’s Drag Race kandidaat ‘Abby OMG’. Sander Eastwood, oftewel ‘Misty James’ vertelt over zijn ervaringen in het rondlopen in drag: “De reacties zijn geweldig. Ik heb nog geen vervelende reacties of dreigementen gehad. De mensen vinden het ‘leuk’ en ‘knap’ hoe ik mezelf transformeer met mijn make-up. Door RuPaul’s Drag Race is er zeker meer bekendheid en acceptatie gekomen. Ook al hoor je weleens andere verhalen, maar ik heb nog nooit anders meegemaakt.”

Sander_Eastwood

Helaas is dit niet altijd het geval. Dragqueen Marcelle uit Nijmegen zou kinderen gaan voorlezen in de bibliotheek, maar dat ging niet door vanwege een protest waarna ze zich erg geïntimeerd voelde. Dit is helaas niet het enige voorbeeld. Ook de Panamees-Amsterdamse dragqueen Monique de la Fressange werd na een avondoptreden in Amsterdam op straat aangevallen.

Sander vertelt verder dat er wel een verschil is tussen de dragqueens in Noord-Brabant en de Randstad: “In Amsterdam is de scene veel groter. Daar komen bijna alle ‘Dutch Queens’ vandaan. De Randstad biedt dan ook een veel groter platform voor deze mensen. Voor mij is het echter puur een hobby en ik verdien er geen geld mee. Er zijn ook een stuk minder gaybars in Noord-Brabant dan in de Randstad.”