De weg naar succes op Twitch

Zo groot als de Engelstalige Clix van vijftien worden ze waarschijnlijk niet (2.7 miljoen volgers), ondanks het feit dat Chevan Brinkman en Niels van Zanten dezelfde hobby als de Amerikaan hebben. Bij de een betekent dit een vast streamschema en bij de ander wordt er alleen gestreamd als hij er zelf zin in heeft. De een heeft 320 volgers en de ander 2100, toch hebben ze één ding gemeen: allebei maken ze het beste van hun Twitchkanaal.

“Mijn eerste streams vonden plaats tijdens FIFA 18. Ik speelde tegen betaling FIFA-potjes voor een bekende Youtuber”, vertelt Chevan. Het was niet direct een daverend succes, zo oordeelt hij zelf: “livestreamen terwijl maar vier of vijf man kijken is niet leuk”. Bij Niels ging het er niet heel anders aan toe. “Doorbijten zou ik het niet noemen, maar in het begin deed ik het vaak voor één kijker, en dat was ik dan zelf. Ik vond het prima, als ik game maakt het mij niet uit of er een camera opstaat of niet. Een half jaar lang zette ik door en langzaam maar zeker keerden kijkers steeds vaker terug bij de stream”. Daarom vindt Niels dat streamers niet moeten opgeven als ze een trage start hebben.

De weg naar boven
Voor zowel de 18-jarige Chevan als de 23-jarige Niels gold dat de weg naar boven op een gegeven moment werd ingezet. Niels kon profiteren van een fout bij Bol.com. “Ik had op een dag de nieuwe Call of Duty besteld via Bol.com. Wegens een vermoedelijke fout bij dat bedrijf ontving ik het spel een dag eerder dan andere mensen. Ik besloot live te gaan en binnen een paar tellen had ik dertig kijkers. Een aantal van die kijkers zijn nooit meer weggegaan, dat gaf m’n kanaal een boost.”

Bij Chevan hielp het enorm dat hij een bovengemiddelde FIFA-speler was, dat trok een hoop leergierige kijkers aan. Zijn kijkers keken hoe hij de een na de ander versloeg op FIFA. Toch besloot hij het streamen en het maken van YouTube-video’s op een lager pitje te zetten, in praktijk hield dit in dat hij een tijdje van de radar ging. “Pas toen ik stopte met streamen en YouTube-videos maken merkte ik echt dat het best bijzonder was wat ik neerzette. De berichtjes van kijkers met de vraag waarom ik gestopt was lieten me beseffen dat mensen het echt leuk vonden wat ik deed. Na mijn Twitch/YouTube-break was ik een deel van mijn publiek verloren. Gelukkig gaf FC Roelie (376.000 Youtube-abonnees) mij een shout-out, hier hield ik een stream met tweehonderd kijkers en een hoop nieuwe volgers aan over.”

Hoe gaat het ze tegenwoordig af?
Vandaag de dag gaat het beide heren prima af op het online streaming platform met meer dan vijftien miljoen dagelijkse kijkers. Niels heeft onlangs de 320 volgers aangetikt. “Ik probeer drie keer per week de stream aan te zetten, elke stream kijken er ongeveer vijftien man naar me. Als Nederlandstalige streamer heb je het heel ver geschopt als je honderd tot tweehonderd kijkers per stream hebt.”

Chevan heeft meer dan tweeduizend volgers maar hij relativeert dat lichtelijk.
“2100 volgers klinkt natuurlijk als een gigantisch aantal, maar zo ben ik er niet mee bezig”, vertelt hij. “Je kent niet al je volgers natuurlijk, als je geen beeld hebt bij die mensen dan dringt het ook niet door hoeveel volgers je eigenlijk hebt.”

Afbeelding

(moment uit stream Chevan)

Niels, op Twitch beter bekend als ‘Toaklive’, is van plan om de nieuwe Xbox te kopen. Hij hoopt hiermee nieuw publiek te trekken voor zijn livestreams. “Ik doe uiteraard niet blind elk spel wat aangeraden wordt, maar ik sta zeker open voor suggesties!”

Geld verdienen met je hobby
Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat Chevan een donatie van duizend euro kreeg van een kijker. “Ik weet niet waarom hij besloot zoveel geld te doneren, hij zei dat hij ‘graag andere mensen blij maakt’. Dat was heel bizar.”

Niels ziet elke gedoneerde euro als ‘mooi meegenomen’, maar net als bij Chevan is het zeker niet de drijfveer. “Ik zeg altijd een beetje gekscherend: ‘mijn streams zijn gratis, ik ben al heel blij als mensen me volgen’”.

Afbeelding

(Moment uit stream Niels)

Twitch Chevan: Chxvan
Twitch Niels: Toaklive