Door de Corona pandemie en de nieuwe maatregelen van de overheid, moeten restaurants en kroegen hun deuren om 22.00 sluiten. De regel is ingesteld omdat mensen in dronken gemoedstoestand snel geneigd zijn om de anderhalve meter afstand niet te behouden. Het virus stopt niet na 22.00. Bezoekers van kroegen en cafés besluiten al eerder te beginnen aan hun borrels. Maar wat zijn voor en nadelen van ‘daydrinking’?

Waarom deze regel?

Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar en beantwoordt vraagstukken over alcohol, roken, drugs en de psychische gezondheid. Ook door de Coronapandemie doen zij onderzoek naar alcohol tijdens de lockdown en of stoppen met drinken nu verstandig is. Waarom is de 22.00 regel in het leven geroepen?

Het Trimbos-instituut meldt dit: “alcohol verslechtert het immuunsysteem, zelfs een avond goed drinken kan hier al effect op hebben. Zodra je immuunsysteem verslechtert ben je vatbaarder op virussen waaronder Covid-19. Als mensen uitgaan en veel drinken zijn ze waarschijnlijk vatbaarder voor het virus, omdat het immuunsysteem wordt aangetast. Er hoeft in een kroeg maar één gast met het virus rond te lopen en niet de anderhalve meter afstand te behouden, dan zijn de anderen met een drankje op vatbaarder.”

Juist sneller dronken, is dat wat we willen?

“Als je ‘s avonds drinkt en dus begint na het avondmaal, wordt de opname van alcohol om die reden wat meer uitgespreid. Je hebt een goede bodem, waardoor je net iets minder hoge piekspiegels haalt”, vertelt Kees Kramer hoogleraar en internist/klinisch farmacoloog in het Radboud UMC. Je bent dus minder snel dronken en dus kun je je alcoholinname beter controleren. Zo hoef je dus niet na je eerste drankje al rollend naar huis en heb je een excuus om die kapsalon voor je avondje uit te eten, in plaats van erna. “Als je overdag begint heb je die bodem dus niet en wordt de alcoholpiek in je lichaam ineens heel hoog. Ook slaan mensen eerder maaltijden over, wat ook niet goed voor je lichaam is”, rondt Kramer af.

De horeca kent geen voordelen bij deze regel. De gasten daarentegen misschien wel, vroeg arriveren betekent vroeg naar huis. En vroeg naar huis betekent meer slaap. Voor de jongeren was het normaal om rond middernacht nog naar de kroeg te gaan. Het is een domino-effect, als jongeren niet naar de stad gaan blijft de stad leeg en als de stad leeg is gaan jongeren niet. Hierdoor is indrinken erg geliefd onder de jongeren om zo min mogelijk geld in de stad uit te geven. Vroeger ging je s ’middags uit en was je thuis om 22.00. Met het tijdslot om 22.00 keren we weer terug naar veertig jaar geleden. We slapen meer waardoor je de kater minder heftig voelt, toch nog iets positiefs!

Corona begint niet om tien uur s’avonds

De horeca moet de maatregel opvolgen om zijn deuren open te houden, maar ze zijn het er niet mee eens. Voornamelijk kroegen en nachtcafés hebben hierdoor minder gasten, omdat zij meestal rond 21.00 pas veel binnenloop kregen. Yorick van Gelder is een vaste kracht in café de Beurs in Tiel en merkt verandering.

“We hebben minder tafels beschikbaar op het moment, hierdoor neemt de drukte erg af. We moeten al om tien uur iedereen naar buiten gooien, want zo voelt het. Om vier uur s ‘middags zit de kroeg al helemaal vol en de gasten bestellen van alles. Likeur, bier, wijn en cocktails worden besteld als warme broodjes. Zo merken we ook dat iedereen al heel snel aangeschoten aan tafel zit, de anderhalve meter wordt al vroeg in de avond niet meer gehanteerd. Als dit de reden is om alles dicht te gooien om tien, heeft het geen effect. Ze hangen bij elkaar om de nek, zingen mee met de nummers, bestellen meer en verlaten om tien uur het pand. Dan praten ze buiten na en moet je ze meerdere malen vriendelijk verzoeken om weg te gaan. Het is lastig, maar mensen willen gezelligheid en als dat niet s ‘nachts kan, dan maar s ‘middags”, voegt Van Gelder toe met een kritische toon.