Vechtsport heeft niet alleen fysieke effecten, maar kan ook veel voor je mentale gesteldheid betekenen. Zo ook de sport jiujitsu, een Japanse zelfverdedigingskunst. “Ik merk bij mijn leerlingen dat ze echt zelfverzekerder worden naarmate ze verder komen in het jiujitsu”, vertelt Roel Spies, jiujitsu trainer bij vechtsportschool Shugyo Budo Ryo in Zeist.

 Zowel jongeren, waaronder kinderen kunnen zich vaak onzeker voelen vertelt het Expertisecentrum Leren & Gedrag (ECLG) op hun website. Dit kan verschillende aanleidingen hebben schrijft het ECLG; van je lichaam wat verandert in de puberteit tot bepaalde levensgebeurtenissen waarbij je in een nieuwe groep komt. Laura van Driel (18) vertelt dat ook zij minder onzeker is geworden door jiujitsu: “Vroeger was ik erg verlegen en stil, dat ben ik nu niet meer.” Van Driel beoefent de sport al sinds haar achtste. “Het was fijn om te merken dat ik ergens echt goed in was en dat ik dingen behaalde, ik kwam steeds verder in de sport. Dit maakte mij echt zelfverzekerder”, aldus van Driel.

Toch kan deze zelfverzekerdheid ook te ver doorslaan vertelt van Driel: “Ik weet nu hoe ik mezelf kan verdedigen, maar ik moet oppassen dat ik niet te nonchalant wordt. Ik merk namelijk dat ik niet meer zo snel bang ben omdat ik mezelf toch kan beschermen.”

Zelfbeheersing
Volgens Spies heeft de sport niet alleen effect op je zelfvertrouwen, maar zijn er ook andere belangrijke competenties die je ontwikkelt. “Je leert ook zelfbeheersing, doorzettingsvermogen en respect krijgen voor anderen”, aldus Spies. De competentie ‘zelfbeheersing’ kan misschien tegenstrijdig overkomen omdat het een vechtsport is. Maar volgens Spies leer je dit juist heel erg: “In deze sport is het heel belangrijk dat je elkaar vertrouwt en daarom dus nooit mensen moet beschadigen. Als je traint met iemand die een lagere band heeft dan jij, moet je jezelf soms inhouden om het plezier te houden in de dingen die je doet.”