Corona, de ziekte die zo nieuw is dat we nog niet weten hoe we er mee om moeten gaan. Het kan zwaar toeslaan bij een mens persoonlijk. Soms zelfs zo, dat er een lang revalidatieproces volgt. In dat geval bouwen ze hun conditie langzaam weer op met hulp van bijvoorbeeld fysiotherapie of een personal trainer.

10 oktober 2020

Aarti Narain (40) heeft anderhalve maand geleden corona gekregen. Ze deed drie keer per week fitness met een personal trainer en was erg fit. Tot aan vorige week heeft ze bijna niks kunnen doen, nu heeft ze het sporten weer opgepakt. Ze was voorheen gezond, niks onderliggends. Toch heeft ze desondanks goed onder corona geleden. Narain: ‘’Op zaterdag heb ik nog gesport, op zondag kreeg ik keelpijn en verkoudheid en op maandag was ik zo ziek dat ik niet meer uit bed kwam. Pas drie weken later ben ik weer een keertje gegaan, maar dat was nog steeds te veel en zorgde dat ik weer twee dagen in bed door heb gebracht.’’ Narain was erg voorzichtig en nam de coronamaatregelen hoog. Het is onduidelijk waar het virus dus vandaan kwam. Het vermoeden is dat ze het van haar dochtertje heeft gekregen. ‘’Mijn jongste was als eerste snotterig, daarna werd de rest van het gezin ziek. De kids waren met twee dagen weer beter, maar mijn partner en ik zijn allebei heel erg ziek geworden. We hebben een bed in de woonkamer gemaakt waar we omstebeurt op lagen, terwijl de andere de kids zoethield.’’

Stapje terug
“Mijn conditie heeft eronder geleden, kon ik eerder een uur sporten, is dat nu maximaal veertig minuten. Ik kon met de gewichten eerder 20 tot 25 herhalingen en nu maar 15. Maar ik had wel gedacht dat het erger zou zijn. Ik heb zelf geen fysiotherapie gehad, maar mijn personal trainer heeft wel een fysiotherapeutische achtergrond.”

Heel benauwd
Dineke Koomans is fysiotherapeut bij FysioCompany. Zelf heeft ze momenteel maar één post-corona patiënt en nog één op de planning voor volgende week. Ze staat in nauw contact met collega’s. Koomans: ‘’Wat we zien is dat de patiënten vaak een zeer beperkte conditie hebben. Ze kunnen niet veel aan, hebben pijn, zijn vermoeid en hebben snel het idee zo benauwd te worden dat hun keel wordt dichtgeknepen. Ze kunnen niet meer werken, vaak zelfs niet echt meer lopen. Als ze ’s ochtends iets kleins doen dan met wat geluk in de middag pas weer het volgende.’’

Geen COPD
Naast fysiotherapie wordt er bij mensen die van corona revalideren gewerkt met onder andere ergotherapeuten, voor de ademhaling. Het is een programma opgezet speciaal voor corona. ‘’Er zijn wel ziektes die een beetje op corona lijken, COPD bijvoorbeeld, maar dan toch ook weer niet. Corona is gewoon nog heel nieuw, we kennen het verloop van de ziekte nog niet. We hebben mensen die na drie maanden weer heel goed aan het trainen zijn, maar ook mensen die na drie maanden nog nergens zijn. En we weten ook niet hoeveel langer het nog gaat duren voor ze weer de oude zijn. Als ze dat überhaupt ooit weer worden. We weten het gewoon niet goed. Maar als patiënten komen, dan maken we wel stappen vooruit.’’ Aldus Koomans.