Het aantal besmettingen in verpleeghuizen is verdubbeld vergeleken met vorige week dinsdag, bleek uit cijfers van Venesco, een organisatie van specialisten in ouderengeneeskunde. Hoe het nu mogelijk is dat we weer terugvallen zoals in de eerste golf, heeft verschillende oorzaken.

Buiten de verdubbeling van de besmettingen, zit er ook een flinke stijging in het aantal doden. Van 18 doden vorige week, naar 34 doden deze week. “Verpleeghuizen zijn een soort minimaatschappij”, vertelt Anne Lee Edens, beleidsadviseur bij Actiz. Dit is de branchevereniging van zo’n vierhonderd organisaties die actief zijn op het gebied van zorg en ondersteuning aan ouderen, jeugd en zieken. “Hoe raak je in de maatschappij besmet? Doordat je met anderen in contact komt en bij mensen in een verpleeghuis gebeurd dit dus vooral door bezoek of het personeel”, legt Edens uit. Mensen die geen klachten hebben terwijl ze wel het virus dragen, brengen extra risico’s met zich mee.
Edens vertelt dat verpleeghuizen regionaal moeten kijken welke oplossing het beste is. “Als het in een regio toeneemt, kunnen er bepaalde maatregelen worden genomen. Hier is een handleiding voor geschreven. Daar staan bepaalde maatregelen in geschreven die het verpleeghuis kan nemen in verschillende niveaus van besmetting.”

Volgens Sven Stijnman, persvoorlichter bij de grootste seniorenorganisatie van Nederland (KBO-PCOB), is het ontzettend moeilijk om te achterhalen hoe een besmetting binnenkomt. Vooral wanneer er een uitbraak heeft plaatsgevonden, waar meerdere mensen tegelijkertijd besmet zijn. De organisatie wil dat er een ventilatiecheck komt in verpleeghuizen om te kijken of ze coronaproof zijn. “Het wordt kouder, dus ramen zullen niet meer open worden gezet. Daarom is het belangrijk dat het, net zoals in scholen, goed kan ventileren in het gebouw”, legt Stijnman uit. Iets wat ze hopen te voorkomen, is dat verpleeghuizen weer dicht moeten. “Natuurlijk gaat veiligheid boven alles, maar het is ontzettend lastig blijkbaar”, vertelt Stijnman. Hij geeft aan dat waar mensen komen, besmetting kan ontstaan. Het is niet alleen rot voor de mensen die er wonen maar ook voor de naasten. Daarbij is eenzaamheid ook een vorm van ziekte. Stijnman: “De maatregelen moeten gewoon goed zijn om de drempel voor het virus zo hoog mogelijk te maken.”