Dit jaar zijn de fraudemeldingen van WhatsApp-fraude verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar, meldt de Fraudehelpdesk. Er zijn tot oktober 9605 meldingen binnengekomen. Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk zegt dat vooral de 50-plussers slachtoffer zijn van WhatsApp-fraude.

Coproductie van Niels Verdaasdonk en Wouter Minderman

WhatsApp-fraude gebeurt meestal op de volgende manier: de fraudeur doet zich voor als een bekende met een ander telefoonnummer. In het bericht staat dat diegene over een nieuw nummer beschikt en dringend geld nodig heeft, een erg effectieve manier van oplichten bij 50-plussers, volgens Tanya Wijngaarde. “Het is een doelgroep waar actie vaak tot resultaat leidt. Ook al zijn de ouderen het niet met het appje eens, ze betalen om hun kinderen of kleinkinderen te helpen.”

Volgens Wijngaarde kunnen de oplichters ook het meeste geld uit de 50-plussers halen, omdat die doelgroep vaak het meeste geld op de spaarrekening hebben staan, in tegenstelling tot jongeren, die wat minder geld te besteden hebben.

Onbewust
“Ouderen zijn vaak niet bewust van het feit dat iedereen op internet zich voor kan doen als iemand anders.” Zegt Wijngaarde. “Dat komt omdat sociale media vrij nieuw is voor hen. Jongeren trappen er toch minder snel in, omdat zij vaker voorlichting hebben gehad over deze zaken. Voor de ouderen is het echt een kwestie van bewustwording.”

Voorzichtiger
“Als de kinderen uitwonend zijn, is het gebruikelijk om veelvoudig via WhatsApp te communiceren.” Zegt Marcel Wouters, slachtoffer van WhatsApp-fraude. “50-plussers zijn minder goed op de hoogte van de laatste methoden van criminelen, daarom trappen de meesten erin.” Na de fraude is Marcel voorzichtiger geworden. “We lenen geen geld meer aan iemand, tenzij er persoonlijk contact is. Daarnaast zijn we erg argwanend bij een nieuw WhatsAppcontact.”

‘Beschermen tegen WhatsApp-fraude gaat heel makkelijk’
Door de forse stijging van WhatsApp-fraude, is het beveiligen ertegen erg belangrijk. Volgens Fraudehelpdesk. Roy van de Laar vertelt hoe je je het best kunt beveiligen tegen de cybercriminelen.

Jongeren
Vanaf je tiende is het gebruikelijk om je eerste smartphone te krijgen. In een wereld waar alles online is, klinkt dat vrij logisch. Toch zitten er haken en ogen aan. Naast ouderen worden jongeren ook steeds meer de dupe van WhatsApp-fraude. Ondanks dat jonge tieners zich bewust zijn van het online gevaar, heerst er geen angst.

Campagne
Vanaf vandaag begint de politie een campagne om WhatsApp-fraude onder de aandacht te brengen. In 2020 stijgen niet alleen de coronabesmettingen, maar ook de meldingen van fraude op dit platform. De politie krijgt honderden aangiftes per dag binnen. Vaak probeert de oplichter geld van hun slachtoffer af te troggelen door zich als een bekende van diegene voor te doen.

Wat houdt de WhatsAppcampagne in_