Amateursporten liggen stil voor minstens de komende twee weken. Minister- President Rutte heeft deze week bekend gemaakt dat mensen boven de achttien alleen nog maar individueel mogen sporten of in teamverband met maximaal vier personen. Dit is een catastrofe voor amateursporten. Volgens sportpsycholoog Toon Damen zijn de gevolgen enorm: fysiek, psychisch, sociaal en economisch.

Na de persconferentie van deze week zijn veel dingen veranderd voor de amateursport. De sporten kwamen de laatste tijd juist een beetje op gang. Zie hieronder in de tool wat er is veranderd in de amateursport in 2020.

Nu er weinig aanbod is in de amateursport moeten mensen het zelf gaan doen. Volgens Damen kan dat twee kanten opgaan. ‘’Ze kunnen passief worden en dus meer gaan eten en drinken. Hierdoor komt er een gewichtstoename en hebben mensen nog minder zin om te sporten. Of ze worden juist actief en ondernemen zelf individuele sporten, zoals hardlopen. Hierdoor is er een toename van conditie.’’ Er zijn ook sporten die niet individueel zijn en wel door mogen gaan, zoals tennis. Zie in de video hieronder waarom tennis een uitzondering is.

Door te sporten kan je mentale en emotionele ophopingen verbranden. Sporten zorgt voor ontspanning en ontlading. ‘’Deze aspecten zijn heel belangrijk, zeker in deze tijd. Doordat mensen nu minder mogen en kunnen doen, denk ik dat we nu sneller negatieve dingen ervaren’’, vertelt Damen. Sporten kan je juist veel voldoening geven. Je kan in groepsverband aan een taak werken. Maar omdat dit nu niet mogelijk is, is het volgens Damen alleen op te lossen als je discipline hebt. Want voor bewegen heb je discipline nodig.

Sporters komen voorlopig nog niet bij elkaar. Teams kunnen niet meer met elkaar sporten en zullen elkaar veel minder gaan zien. Het sociale aspect is er vanaf. ‘’De hele dynamiek in het team gaat weg als ze zo lang niet meer samen mogen sporten. Ook het clubgevoel wordt minder sterk. Die verbindende factor komt vanuit mensen die langs de lijn staan’’, vertelt Damen. Veel vrienden gaan apart afspreken en blijven samen doorsporten. ‘’Maar de voorzichtige mensen nemen zelf minder initiatief om door te gaan met sporten.’’ Jongeren onder de achttien mogen wel doorsporten. Luister hieronder in de audio wat de nieuwe maatregelen voor hen zijn.

Financieel is het ook een probleem voor de amateursporten. ‘’Clubs zullen niet failliet gaan, maar wel minder sterk de winter uitkomen’’, vertelt Geert Slot, woordvoerder van sportbond NOC*NSF. Dat komt doordat de inkomsten van de clubs dalen, maar de uitgaven hetzelfde blijven. ‘’Huur moeten ze onder andere blijven betalen, maar dat wordt lastig nu.’’ De evenementen van de clubs draaiden nog een beetje op competities en wedstrijden, maar die mogen nu ook niet meer gehouden worden. ‘’Nu krijgen sportbonden daar ook last van.’’ Sportbonden organiseren de evenementen met bijdrages van de verenigingen en zij stoppen nu met het betalen van die bijdrage.

Het is natuurlijk een onzekere tijd. ‘’Hopelijk denken gemeentes en de overheid met ons mee en kunnen ze helpen met een financiële bijdrage.’’, aldus Slot. De maatregelen voor de sportclubs gaan in voor minstens twee weken. Tot dan moeten mensen op een andere manier beweging krijgen en hopen dat de teamspirit niet verloren gaat. En ook dat de clubs staande kunnen blijven.

Sara Brouwers  &  Julia van Kouterik