Carnaval 2021 is definitief afgelast in Tilburg, dat maakte carnavalsstichting de Kruikenstad zondag 11 oktober bekend. Het toenemende aantal coronabesmettingen in Nederland gooit roet in het eten. Voor partijen als de horeca en carnavalsverenigingen is het een forse tegenvaller, wat zijn de gevolgen voor hen?

 Door Nathan van der Horst en Mees van Roosmalen

“We vinden het niet verantwoord om iets te organiseren”, zegt Steven van Gils, persvoorlichter van de Tilburgse carnavalsstichting de Kruikenstad. De stichting regelt jaarlijks alle zaken rondom carnaval in Tilburg. Volgens Van Gils was het feest schrappen de enige logische oplossing. “Tijdens carnaval sta je met een biertje aan de bar, je doet je arm om iemands nek en je lacht met vrienden. Zulke dingen zijn onvermijdelijk en door de situatie waarin we nu zitten konden we niet anders dan het af te lasten.”

De carnavalsstichting denkt dat het ook niet verantwoord is om alternatieven te organiseren waar veel regels bij aan te pas komen. “We hebben de opties als het gaat om coronaverantwoordelijke alternatieven lang opengehouden”, zegt Van Gils. “Toch hebben we het besluit genomen om helemaal niets te organiseren. Je ziet op plekken in Nederland dat diverse pogingen om toch iets groots en veiligs te organiseren mislukken, wij wilde ons hier niet aan wagen. Bovendien denken wij dat de regels die we bij veilige alternatieven zouden opstellen na twee of drie biertjes snel vergeten zouden worden door de carnavalsvierders.”

Carnavalsvereniging zonder carnaval

Over illegale feesten of bijeenkomsten maakt Van Gils zich geen zorgen. Hij heeft alle vertrouwen in de Carnavalsverenigingen rondom Tilburg. “Of ze iets gaan organiseren is aan de verenigingen zelf. Maar ik ken de verenigingen hier in de buurt goed en ik denk dat ze zich goed in de beslissing kunnen vinden en zich aan de maatregelen zullen houden.” Van Gils denkt niet dat de leden van de verenigingen allemaal braaf thuis zullen blijven tijdens de carnavalsperiode. “Carnaval gaat altijd door. Ik denk dat de meesten iets bij iemand thuis zullen organiseren. Met een leuk Spotify-lijstje kan dat ook gezellig zijn, maar natuurlijk wel op anderhalve meter.”

Paul Kroon is lid van carnavalsvereniging de Bierschaope. Hij vertelt onder andere hoe het voor de vereniging is dat carnaval dit jaar niet doorgaat en wat ze nu doen met de carnavalswagen die ze klaar hadden staan.

Horecaprobleem

De horeca leidt ernstig onder het ontbreken van carnaval volgend jaar. Zij ontvangen gedurende die tijd van het jaar meestal erg veel extra bieromzet. Steven van Gils snapt de teleurstelling bij de horecagelegenheden, maar denkt wel dat ze de beslissing zullen begrijpen. “Natuurlijk loopt de horeca in de maand februari veel inkomsten mis door het ontbreken van carnaval, maar ze hebben begripvol op ons besluit gereageerd. Zij snappen ook wel dat het even niet anders kan door de tijd waarin we nu leven. Of de gemeente gaat komen met een compensatie is nog niet bekend voor ons.”

Hoe groot is dat horecaprobleem nu eigenlijk? Gijsbregt Brouwer is Horeca expert en vertelt onder andere hoe ernstig het is voor de Brabantse horeca om een groot feest als carnaval te missen en of het zelfs kan leiden tot een faillissement.

Toekomstperspectief

Van Gils twijfelt of carnaval in 2022 wel door zal kunnen gaan. “Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar zoals het er nu naar uit ziet, wordt het nog spannend. Je hoort mensen zeggen dat deze pandemie nog jaren kan duren. Dat stelt me niet gerust.” Toch streeft de carnavalsstichting ernaar om in 2022 weer los te kunnen. “We zijn zelfs nu al aan het nadenken over 2022. Als het virus dan nog steeds een rol speelt gaan we proberen om met goede regels en maatregelen toch een mooi feestje neer te zetten”, vertelt Van Gils.