Afgelopen week waarschuwde Jan Swillens, de baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voor het gebruik van telefoons bij een geheim overleg. Volgens hem zouden deze telefoons gehackt en afgeluisterd kunnen worden. Wat betekent dit voor de gewone burger en wat kunnen zij doen om zich tegen hackers te beschermen?

 Volgens Tijs Hofmans is de kans dat je eigen telefoon gehackt wordt in elk geval erg klein. Als redacteur privacy en security van de populaire techwebsite Tweakers.net is hij constant bezig met ‘alles wat beveiligd is, of beveiligd had moeten worden’. “Het ligt er heel erg aan wie je bent”, legt hij uit. “Een topman met bedrijfsgeheimen is een veel beter slachtoffer dan een alledaags persoon.” Dat komt vooral door de manier waarop hacken werkt.

Hoe werkt hacken?

“Hacken is een soort technologie gebruiken op een manier waarvoor het niet bedoeld is. Dat heeft meestal een hele negatieve klank, maar het kan ook voor een goed doel gebruikt worden. Zo kan je bijvoorbeeld je telefoon meer rechten geven, wat relatief onschuldig is.” Hackers zoeken naar een kwetsbaarheid, die ze vervolgens uit kunnen buiten. Dergelijke kwetsbaarheden zijn kostbaar, want Apple biedt bijvoorbeeld grof geld aan mensen die deze gaten in het systeem bij hen melden. Zo levert het ontgrendelen van een iPhone maximaal 100.000 euro op en kan het vinden van andere fouten zelfs ongeveer een miljoen opleveren.

Mensen die deze fouten ontdekken kunnen daar nog veel meer mee verdienen. “Gespecialiseerde bedrijven bieden veel grotere bedragen dan Apple. Die bedrijven kunnen de informatie doorverkopen aan inlichtingendiensten, maar net zo goed aan Rusland. Er gaan enorme bedragen in dat circuit rond.”

Waarom wordt mijn telefoon dan niet gehackt?

“De fouten die nog gevonden worden zijn zó zeldzaam en kostbaar dat hackers die echt niet gaan gebruiken bij ‘gewone’ mensen. Cybercrime is al heel lang geen hacker op een zolderkamer meer, maar echt ‘big business’. Het zijn vaak grote groepen waar iedereen zijn eigen rol heeft en die bijna als bedrijf gerund worden”, vertelt Tijs Hofmans.

Dat hackers achter grote doelwitten aanzitten is dus wel duidelijk, maar je telefoon beveiligen is toch geen overbodige luxe.  De beste manier om je telefoon te beschermen is altijd alle nieuwe updates installeren. Als deze niet meer ondersteund worden is het misschien wel tijd voor een nieuw apparaat. Toch ben je nooit helemaal veilig, hoe goed je beveiliging ook is. Er is altijd een mogelijkheid dat je alsnog gehackt wordt. Wil je kans toch minimaliseren? “Je kan eigenlijk het beste gewoon een oude Nokia gebruiken.”

Zoals in het artikel hierboven al kort wordt uitgelegd, zijn er genoeg manieren om de kans dat je gehackt wordt te beperken. De onderstaande infographic brengt ze in beeld.

Loading...

Loading…

Patric Versteeg is cybersecurityspecialist en geeft zijn reactie op de uitspraken van MIVD-hoofd Jan Swillens. Daarnaast legt hij uit hoe bedrijven zichzelf kunnen beschermen tegen hackers en wordt cyberterrorisme besproken.

Het aantal mensen dat gehackt wordt is niet zo groot, maar phishing eist een stuk meer slachtoffers. Phishing gebeurt meestal in de vorm van nepberichtjes, waarbij de ontvanger bijvoorbeeld op een linkje moet klikken. Als de ontvanger dat doet, krijgt de verzender van het bericht toegaan tot de telefoon van de ontvanger. Dit overkwam Agnieta van der Roest. In deze video vertelt zij haar verhaal.

Hacken crossmediaal from Cynthia Willemsen on Vimeo.

Crossmediaal factcheck hacken nieuwsredactie
“Ze zijn superhandig, je hebt al je informatie ermee bij de hand. Maar het risico op spionage
is gewoon te groot.”

Stelling: Hoe groot is de kans dat je bespioneerd kan worden?
https://www.telegraaf.nl/nieuws/726931252/mivd-smartphones-van-tafel-tijdens-
vergadering

De stelling gaat over telefoons op tafels bij o.a. vergaderingen van grote bedrijven. Maar hoe
groot is de kans dat je gehackt wordt. Het Israëlische hackbedrijf NSO Group heeft een
spionagemalware, waarmee binnen een paar minuten de hele smartphone bekeken kan
worden. De Pegasus-spyware is misschien ook in Nederland gebruikt. Dat blijkt uit
onderzoek van Citizen Lab wat onderdeel is van de universiteit van Toronto.
https://citizenlab.ca/2018/09/hide-and-seek-tracking-nso-groups-pegasus-spyware-to-
operations-in-45-countries/

Het gaat hierom vooral om directies van grote bedrijven die een prooi kunnen zijn voor deze
malware. Volgens Tijs Hofmans, privacy- en securityjournalist, zijn vooral topmannen een
prooi, omdat dat over veel geld gaat. Hacken is kostbaar en vergt de enige inspanning,
waardoor dat minder interessant is bij de gewone mens.

Maar volgens een onderzoek van RTL worden duizenden ‘gewone burgers’ in Nederland
stiekem in de gaten gehouden door hun (ex-) partner, doormiddel van stalkerware. RTL
Nieuws heeft bij vijftien antivirusbedrijven cijfers opgevraagd over het aantal stalkerware-
infecties. In 2018 waren er maar honderden infecties, in 2019 waren het er al meer dan
6500. Het werkelijke aantal is volgens Jornt van der Wiel ,security researcher bij Kaspersky,
hoger, waarschijnlijk zijn er tienduizenden slachtoffers per jaar. Dit komt doordat heel
weinig mensen een antivirusprogramma op hun telefoon hebben, dat zo’n virus herkend.
Door de malware die er op de telefoons zit kunnen die bespioneerd worden. Het gaat hierbij
om meelezen van appjes tot op afstand de camera bedienen.
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5016606/stalkerware-duizenden-nederlanders-
slachtoffer-bespioneerd-telefoon