Tijdens de coronatijd zijn Nederlanders massaal gaan fietsen. Vooral recreatief fietsen, dus de natuur in of fietsroutes fietsen blijkt enorm populair te zijn. Experts zeggen dat het komt doordat fietsen een toegankelijk uitje is wat je altijd en makkelijk vanuit thuis kan maken.

De stijging van het aantal fietsers in Nederland wordt ook gemerkt bij de ANWB. Woordvoerder Markus Tol merkt het vooral aan de gebruikers van de ANWB-website. “In de zomer werden er al veel meer fietsroutes gedownload. Mensen genieten er blijkbaar weer van om gewoon lekker een rondje te fietsen.”

Degenen die het meeste van meer fietsers profiteren, zijn de leveranciers van fietsen.  Ook in Tilburg zijn de verkopen van fietsen flink gestegen

Goof Lukken is vrijetijdsexpert en verklaart waarom mensen vaker de fiets pakken. “Fietsen is een goede manier om toch weer wat buitenshuis te kunnen doen. Het is iets wat je zelf kan plannen en doen. Bovendien hebben wij in Nederland ontzettend veel fietsroutes. We zijn al een fietsland in het dagelijks leven. Maar ook recreatief fietsen is mogelijk omdat wij een vlak land zijn met veel fietsroutes.” 

Lukken vindt het logisch dat Nederlanders vaker fietsen:  “Mensen willen toch even naar buiten. Het is een heel veilige manier om je vrije tijd door te brengen. We hebben gezien dat tijdens de eerste lockdown veel fietsen zijn verkocht. Zowel wielrenfietsen, elektrische fietsen als mountainbikes. Met name omdat het toen nog niet mogelijk was om andere sporten in verenigingsverband te beoefenen. Nu kunnen mensen wel weer in teamverband sporten, dus fietsen zal waarschijnlijk iets minder populair zijn. Zeker omdat het weer nu minder is dan in het voorjaar. Maar dat neemt niet weg dat veel mensen weer de fiets zullen pakken.  Het is namelijk een toegankelijke activiteit die je gemakkelijk vanuit thuis kan ondernemen.

Bron: ContinuVrijetijdsOnderzoek (CVTO)

De reden dat fietsen in deze tijd zo populair is, ligt voor de ANWB-woordvoerder voor de hand “Fietsen is ook coronaproof, voor iedereen bereikbaar en overal mogelijk. Op onze website proberen wij ook deze mensen te ondersteunen met overzichten van de mooiste fietsknooppunten, tips voor onderhoud aan je fiets en aankooptips voor mensen die een nieuwe fiets zoeken.” Hij merkt ook dat er binnen het fietsen een trend is naar elektrisch fietsen. “Al een aantal jaren is de e-bike een hit. Tegenwoordig is zelfs de meerderheid van de fietsen die verkocht worden, elektrisch.”

Volgens Lukken willen mensen graag de de natuur weer in. “Veel mensen wonen in een verstedelijkte omgeving en zitten veel thuis op dezelfde plek. Normaal heb je woon-werkverkeer, ga je wat frequenter op de fiets naar de kroeg of naar de winkelstraat. Op dit moment is het verstandiger om dat soort drukke plekken te vermijden. Je zal zien dat veel mensen de natuur in willen en dat is de belangrijkste reden.”

Bas Idsinga is een ervaren fietser. Het coronavirus zorgde ervoor dat hij zijn wereldreis per fiets moest staken. Hij had er op dat moment al tienduizenden kilometers op zitten en was op de grens van Namibië en Zuid-Afrika. Eenmaal in Nederland bleef hij niet thuis. In de zomer fietste hij twee maanden door Europa. Hij vertelt over zijn ervaringen.

Hieronder is de reis weergeven die Bas deze in coronatijd heeft afgelegd.