Op 13 oktober 2020 heeft het kabinet de nieuwe, strengere coronamaatregelen bekent gemaakt. Er komt een gedeeltelijke lockdown, omdat de cijfers te hoog zijn. Er is een exponentiële groei bezig, die alleen de kop in kan worden gedrukt als de maatregelen nog strenger worden. De maatregelen gaan in vanaf 14 oktober 22:00 en duren minimaal vier weken.

  • De horeca moet weer dicht

Alle restaurants en cafés moeten dicht. Het aantal clusterbesmettingen licht daar te hoog en dat is een groot risico. Ook restaurants die bijvoorbeeld bij musea horen moeten sluiten. Wel mag er nog worden afgehaald.

  • Er mag na acht uur nergens meer alcohol worden verkocht

Dit is om te voorkomen dat mensen de kroeg naar de straat verplaatsen. “Ik ben niet blij met deze maatregel”, zegt Karina Kuss, werkzaam bij de nachtwinkel Bergen op Zoom. “Wij zijn een nachtwinkel, dus de meeste artikelen worden bij ons na acht verkocht. Vooral alcohol, omdat je dat dan nergens anders meer kan halen. Hier gaan wij zeker geld op mislopen. Helaas is er niks wat we er tegen kunnen doen.”

  • Amateursport in groepsverband van 18+ moet stoppen

Ook hierbij zijn te veel contactmomenten. Er mag nog wel individueel worden gesport op anderhalve meter afstand. Dit wel met maximaal vier personen. Ook alle (amateur) wedstrijden worden afgelast en er mag geen gebruik worden gemaakt van kleedkamers en douches.

  • Werk als het kan thuis

Deze maatregel werd in april goed gevolgd, maar ondertussen zijn veel mensen hiermee gestopt. Het kabinet wil dat mensen dit weer zoveel mogelijk oppakken. Ga alleen naar werk als het echt niet anders kan. “Ik ga zeker weer thuis werken”, zegt Selma Schmink, werkzaam bij het OM. “Ik heb in het voorjaar en de zomer vrijwel alleen maar thuisgewerkt. Nu ben ik de afgelopen tijd wel weer vaker naar mijn werk gegaan, maar daar stop ik weer mee. Thuiswerken is niet altijd even fijn, maar in deze tijden is het noodzakelijk, dus doe ik het ook zeker.

  • Alle evenementen gaan niet door

De komende vier weken, en misschien wel langer, zijn alle evenementen verboden. Er komen te veel mensen bij elkaar en de kans op besmettingen is te groot. Er zijn uitzonderingen gemaakt voor: markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, (professionele) wedstrijden en demonstraties.

  • Koopavonden worden afgeschaft

Winkels mogen wel openblijven, maar de koopavonden gaan niet door. Alle winkels in de detailhandel, behalve die levensmiddelen verkopen, moeten uiterlijk acht uur dicht. Ook moeten alle winkels streng gaan handhaven hoeveel klanten er tegelijk binnen mogen. “Ik begrijp het wel”, zegt Iris Goense, werkzaam bij kledingzaak Villa. “Het is jammer voor ons en andere winkels, maar het is een verstandige keuze. Ik ben blij dat we überhaupt niet dicht hoeven. We moeten allemaal iets doen om corona tegen te gaan. We kunnen echt wel even zonder koopavonden.”

  • Je mag maximaal drie mensen per dag over de vloer

Dit was al een maatregel, maar hij is strenger geworden. Eerst kon je op een verjaardag nog bijvoorbeeld drie mensen per uur uitnodigen. Zo konden er op één dag nog makkelijk twintig of meer mensen over de vloer komen. Nu is het beperkt naar maximaal drie op één dag. Dus heb je ’s ochtends drie mensen op de koffie gehad, dan mag er de rest van de dag niemand meer langskomen.

  • Niet-medische mondkapjes worden verplicht in publieke binnenruimtes

Het duurt nog even voordat deze maatregel van kracht is, omdat het eerst door een proces moet voordat het in de wet komt. Op zijn vroegst gaat deze maatregel over een maand gelden. Maar dit betekent dus dat iedereen die dertien jaar of ouder is, binnen mondkapjes moet gaan dragen. Hieronder vallen bijvoorbeeld scholen, bibliotheken, winkels of het station.

Met al deze maatregelen wil het kabinet ervoor zorgen dat het aantal sociale contacten wordt beperkt. Hoe minder contactmomenten, hoe minder besmettingen. De exponentiële groei moet worden gestopt en de besmettingsgraad moet dalen.

Harde klap voor de horeca

De horeca moet weer dicht. Dat is een van de nieuwe regels die afgelopen week ingingen. De horeca heeft van het voorjaar al veel klappen moeten opvangen. Daarom is het maar de vraag of ze het nog vol kunnen houden in deze onzekere tijden.

Sportclubs in tweestrijd

Boven de 18 jaar is sporten in groepsverband ook verboden. Alle amateurcompetities zijn afgelast, ook voor de jeugd, om zo min mogelijk te reizen. Voor veel mensen is dit een gevoelig puntje. Het seizoen was net lekker van start gegaan, en iedereen was weer fanatiek aan het trainen. Bij volleybalvereniging Setup zijn de meningen verdeeld.