Normaal gesproken zijn de voorbereidingen in volle gang zijn in het kleine Oostenrijkse daldorp Saalbach, maar dankzij het coronavirus leven de bewoners in onzekerheid. De pandemie kan er namelijk voor zorgen dat de belangrijkste inkomstenbronnen van de bewoners van dit daldorp wegvallen namelijk: Wintersport en Après Ski.

De wereld is sinds 1 december 2019 in de ban van het coronavirus. Bijna alle landen hebben de gevolgen van de pandemie ervaart en vele mensen hopen dat het vaccineren met de aangekondigde vaccins zo snel mogelijk gaan beginnen, om het ‘normale’ leven weer op te pakken. 

Impact op een heel dorp

Niet naar de bar kunnen of een restaurant niet kunnen bezoeken is vervelend, maar wat als je in vier maanden normaal gesproken al je inkomsten moet verdienen en dit komt te vervallen? Dit kan de situatie zijn in skigebieden zoals Saalbach-Hinterglemm.

Normaal gesproken zou het seizoen op 26 november starten in Oostenrijk, maar door de pandemie is dit niet mogelijk. De skigebieden hopen midden december weer open te kunnen en wachten in spanning af.

Belangrijk besluit

Oostenrijk zit sinds 15 november in een harde-lockdown tot en met 6 december. Op 6 december wordt bekendgemaakt of de skigebieden midden december al open mogen. Dit besluit gaat een grote impact hebben op de skigebieden in het land. 

Andere landen 

Frankrijk en Italië hebben bekend gemaakt dat de skigebieden in december gesloten moeten blijven. Premier, Giuseppe Conte, van Italië zegt dat het land het niet kan veroorloven om iedereen te laten komen. De Franse president Emmanuel Macron, heeft december ook al uitgesloten en hoopt dat de Franse pistes in januari weer open kunnen. 

Zwitserland, Noorwegen, Zweden en in sommige deelstaten van Duitsland gaan de skigebieden wel open. Oostenrijk is het enige land dat nog geen besluit heeft over de decembermaand. Dit komt omdat Oostenrijk het populairste wintersportland is en er jaarlijks volgens Statistik.at ongeveer 60 miljoen mensen op wintersport gaan.

Populariteit Saalbach-Hinterglemm

Saalbach-Hinterglemm ligt in de deelstaat Salzburgerland. In deze staat alleen komen al ruim 3,2 miljoen wintersporters. Ruim 73,9% van al de wintersporters die naar de deelstaat gaat komt uit een ander land. Met Duitsers (34,4%) en Nederlanders (9,2%) als grootste doelgroepen. De gevolgen zijn dus enorm mocht het seizoen pas in januari opengaan. In het plaatje hieronder zijn de cijfers nog eens visueel uitgewerkt.

De impact op een Horecaondernemer

Derco Kolenbrander is een Nederlandse ondernemer die samen met zijn vrouw Gita en haardochter Ivana in 2009 naar Saalbach-Hinterglemm is vertrokken om daar een chalet te beginnen.

Nu ruim 11 jaar later bezit het koppel een restaurant genaamd Hungry Deer met een bar in de kelder genaamd Crazy Deer. In de video hieronder gaat Derco in op wat voor impact de pandemie heeft op zijn zaken.


De pandemie brengt niet alleen het Nederlandse koppel, maar heel Saalbach-Hinterglemm in onzekerheid. 

Skischool Fürstauer

Naast de horecagelegenheden hebben ook skischolen de impact te verduren van de pandemie. De grootste skischool in Saalbach, Skischule Fürstauer, heeft normaal gesproken rond het hoogseizoen -eind december, begin januari- tussen de 30 en 60 mensen in dienst. Anneke Paap, medewerkster van Fürstauer: “Er is op het moment veel onzekerheid voor de skileraren. We moeten afwachten wat er gaat gebeuren. Dit is vrij lastig omdat wij normaal gesproken nu bezig zijn met het inplannen van lessen en skileraren.” 

De skischool heeft het rustiger, maar blijft wel gewoon voorbereidingen treffen. “We zijn optimistisch en gaan er vanuit dat het seizoen wel gewoon doorgaat en treffen voorbereidingen treffen.” 

Aanpassingen in skilessen

Zo hebben ze een protocol opgezet voor wanneer het seizoen weer opengaat. “Dit seizoen gaan de groepen kleiner (negen leerlingen en een skileraar). De lessen beginnen een half uur eerder om de drukte bij liften, restaurants en op de piste te ontlopen en Fürstauer regelt ook corona testen voor haar personeel.” Op de website van de skischool staan de andere aanpassingen. 

Hoewel het geen seizoen gaat zijn zoals voorgaande jaren komt de skischool wel gewoon de winter door.

Boekingen wintersport een van de weinige dingen die dalen

Behalve het wintersportgebied, hebben reisorganisaties ook last van de onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt. Reizen worden niet geboekt, uitgesteld of geannuleerd dit jaar. Max (23) werkt bij een van deze organisaties, hij verzorgt vooral jongeren reizen naar wintersportgebieden voor jongeren. Hij ziet in de boekingen de problemen die de horeca in Saalbach ervaart.

Mike Muller: “24% gaat toch op wintersport gaan al blijft het code oranje”

Mike Muller is de mede-eigenaar van de Nederlandse wintersportsite Ski-informatie.nl. Deze site houdt de verschillende skigebieden in de gaten. Daarnaast heeft Mike zelf in Saalbach-Hinterglemm gewoond en gewerkt als skileraar. Hij gelooft dat er dit seizoen nog geskied kan worden. “Het winterseizoen is zeker nog niet verloren. De skigebieden zijn van plan om vlak voor de kerst open te gaan als het mogelijk is.”

Aprés-skigebied

Saalbach-Hinterglemm is volgens Mike een bijzonder skigebied dat het vooral moet hebben van de après-ski. Hij denkt dat dit voor sommige mensen de reden is om dit jaar niet naar Saalbach te gaan en dat ze kiezen voor een ander gebied of dit jaar niet. “Er zijn mensen die apres-ski belangrijk vinden. Als dat wegvalt, dan valt voor hen het aantrekkelijke van de winter vakantie weg, dus slaan ze een jaartje over. Vrienden van mij zeggen nu ook dat ze dit jaar niet gaan.”

Toch op wintersport

Begin november hield Ski-informatie.nl een enquête onder haar lezers. Dit naar aanleiding van de persconferentie van de Minister-President, Mark Rutte, over het reisadvies. “Sinds de persconferentie over het dringend reisadvies zegt 5% dat ze hun skivakantie afzeggen en 7% zegt hun wintersport verschuiven. Sterker nog 24% zegt nog op wintersport te gaan als het land oranje blijft.” aldus Mike. 

Ski-informatie wordt volgens Mike ook regelmatig gebeld door lezers met vragen of ze wel of niet kunnen gaan. “Er zijn nog steeds veel mensen optimistisch en zodra Oostenrijk weer op geel gaat, dan gaan veel wintersporters naar de sneeuw. Zelfs als het op oranje blijft, gaan veel wintersporters die kant op, Maar de boekingen lopen wel achter. Ik verwacht wel dat er veel last minute boekingen komen. Als ik om mij heen kijk is dat zeker het geval. Touroperators verwachten dat ook.”

Code geel

Mike verwacht dat -wanneer het reisadvies verandert naar code geel- veel wintersportliefhebbers een last-minute gaan boeken en dat touroperators of reisorganisaties geen speciale lastminutedeals hoeven aan te bieden. “Er zijn veel mensen die heel graag willen wintersporten en die dat ook tegen normale prijzen last minutes gaan boeken. Er is gewoon nu te veel onzekerheid om te boeken. we hebben geen idee hoe het gaat lopen en we weten niet of we daar als Nederlanders wel welkom zijn daar ook al gaan de cijfers bij ons hard naar beneden.”

Verdient Oostenrijk echt 15% van hun inkomen aan ons? 

Eerder werd geclaimd dat Oostenrijk vijftien procent van het Bruto Nationaal Product(BNP),Het BNP geeft de waarde aan van alle goederen en diensten die door inwoners van een land worden geproduceerd, verdiend wordt in de maanden December, Januari, Februari en Maart tijdens het wintersportseizoen.

De meest recente beschikbare cijfers komen uit 2018. In dat jaar was het BNP van Oostenrijk 455.3 miljard in US Dollars, volgens cijfers van de wereldbank.

Het land heeft in 2018 25,4 miljard dollars in omzet behaald in het jaar 2018 door het toerisme. Dat geeft de rekensom 25,4 miljard van 455,3 is ongeveer 5,6 procent. Dat betekent dat in heel 2018 dat percentage verdiend is, inclusief de zomer waarbij gasten het land bezoeken of doorheen reizen. Het betekent dan Oostenrijk minder dan 15% van het BNP verdiend aan toerisme. De wintersport krijgt dit dus op geen enkele manier alleen voor elkaar. 

Mensen vertellen wat hun plan voor deze wintersport is en waarom ze wel of niet willen gaan. Zo zegt een van de ondervraagde dat ze een slecht immuunsysteem heeft en daarom niet het risico op Covid-19 wilt nemen tijdens wintersport. Andere mensen zeggen juist dat een reden om wel te gaan, is het buiten actief sporten en het idee van vakantie hebben. of juist als een soort nodige vakantie met het gezin. 

Conclusie

Het winterseizoen heeft een grote impact op de gehele samenleving van Oostenrijk, zeker voor de ondernemers in de wintersportgebieden. Het land doet er dan ook alles aan om het toerisme weer opgang te krijgen. In de zomer is dat nog aardig gelukt ondanks dat veel mensen niet konden reizen. Het land heeft flinke maatregelen genomen om ervoor te zorgen het land zo weinig mogelijk Covid-19 kan verspreiden. De maatregelen eindigen zondag 6 December en dan moet het land klaar zijn om de pistes weer open te gooien. Alle inwoners van de skigebieden zijn positief over het aangepaste winterseizoen en zijn bereid om veel te doen.

Vele jaarlijkse wintersporters willen dit seizoen vertrekken naar Oostenrijk, ondanks of het reisadvies wordt aangepast of niet. Mensen hebben behoefte aan een kleine vakantie. Ondanks het virus en de après-ski zijn de mensen erg positief en lijken de bergen ook dit jaar weer de echte wintersporters te zien.